Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Moravskoslezský kraj nabízí bezplatné obědy dětem v sociální nouzi. Do programu se zatím přihlásilo 90 škol

Do programu bezplatného stravování pro děti v tíživé sociální situaci se v Moravskoslezském kraji pro příští školní rok zatím přihlásilo 90 škol. Kraj má na projekt stále dostatek peněz a zájemci se do něj mohou zapojit do konce září.

O projektu informovala mluvčí kraje Nikola Birklenová. „Nejde pouze o to zajistit dětem denně teplou stravu, chceme jim také pomoci začlenit se do kolektivu a přispět k jejich duševní pohodě. Pro příští školní rok máme na tento projekt připraveno minimálně 30 milionů korun. V případě většího zájmu můžeme tuto částku ještě navýšit," uvedla náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková (ANO). Kraj zatím mezi školy přerozdělil 26,3 milionu korun a školská zařízení se tak do programu stále mohou zapojit.

Žádosti zatím podaly převážně základní a mateřské školy, ale příspěvek na bezplatné stravování mohou získat i studenti středních škol. Pomoc je zaměřena na děti z rodin ohrožených chudobou, které se ocitly v nepříznivé finanční situaci. Rodinám tento stav mohou potvrdit úřady nebo i ředitel školy. Do projektu se mohou zapojit i děti z pěstounských rodin nebo ukrajinští uprchlíci.

„S touto pomocí máme v Moravskoslezském kraji mnohaleté zkušenosti, začali jsme v roce 2017. Od začátku se program mírně proměnil, rozšířil se okruh dětí, které mají na bezplatné obědy ve školách nárok, také se zjednodušila administrativa. Proto věřím, že se do programu zapojí ještě další školy,“ uvedla Šimoňáková.

Podmínky dotačního programu jsou zveřejněny na stránkách kraje. „Pro končící školní rok jsme na bezplatné obědy měli připraveno 36,3 milionu korun. Už máme uzavřené první pololetí, ve kterém celkem 78 školských zařízení vyčerpalo 4,1 milionu korun. Ve druhém pololetí je zapojeno 104 škol, odhadem vyčerpají dalších 11 milionů korun. Bezplatné obědy v Moravskoslezském kraji v tomto školním roce využilo zhruba přes 4000 dětí,“ doplnila Šimoňáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky ČR, správa, sociální, školy, dotace, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský kraj nabízí bezplatné obědy dětem v sociální nouzi. Do programu se zatím přihlásilo 90 škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.