Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Ve Skotnici na Novojičínsku vznikne sociální služba pro duševně nemocné. Budou bydlet ve sdílených domcích

Ve Skotnici vznikne nový domov se zvláštním režimem. Ve třech domcích budou mít zázemí a péči lidé s duševním onemocněním v kombinaci s mentálním nebo zdravotním postižením. Tato nová služba bude spadat pod krajskou organizaci Domov NaNovo. 

V každém domku budou bydlet čtyři klienti, každý z nich dostane jednolůžkový pokoj s veškerým potřebným vybavením. 

„V oblasti sociálních služeb dlouhodobě vnímáme potřebu zintenzivnit péči o lidi s duševním onemocněním a zdravotním postižením. Kromě podpory v rámci našich stávajících kapacit zahajujeme výstavbu nového zařízení ve Skotnici. Získali jsme zde pozemek s vesnickým stavením. To zrekonstruujeme a v jeho blízkosti postavíme další dva nové objekty. V těchto třech domcích bude místo pro 12 klientů, u kterých je předpoklad sociálního začleňování,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Podporu bude lidem zajišťovat tým proškolených pracovníků nepřetržitě. V případě potřeby zajistí pracovníci i odbornou externí pomoc. 

„Rekonstrukce vesnického stavení, které jsme i s pozemkem odkoupili od soukromého majitele, spolu s výstavbou nových objektů, vyjde na asi 49 milionů korun. Na tuto akci má Moravskoslezský kraj přislíbenou dotaci z Národního plánu obnovy. Nové domky budou osazeny moderním fotovoltaickým systémem, který zajistí samovýrobu elektřiny pro celý areál,“ popsal krajský náměstek pro finance a investice Jaroslav Kania (ANO).

Stavbu bude provádět firma VAMOZ CONSTRUCTION. Práce budou podle smlouvy trvat 16 měsíců, zahájení provozu služby je naplánováno na jaro 2026.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky Moravskoslezský kraj, sociální služby, Novojičínsko, duševní nemoci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Skotnici na Novojičínsku vznikne sociální služba pro duševně nemocné. Budou bydlet ve sdílených domcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.