Počasí dnes34 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Kopřivnická Bezručova vyhlídka je v havarijním stavu. Město o jejím osudu rozhodne v následujících týdnech

Bezručova vyhlídka je od středy 26. června kompletně uzavřena. Město rozhodnutí učinilo na základě odborného posudku, který uzavření jednoznačně doporučil. Třináctimetrová dřevěná stavba z roku 2012 je podle odborníků v havarijním stavu a nelze zaručit bezpečnost jejích návštěvníků.

Vyhlídka je postavená ze smrkového dřeva, které vlivem dlouhodobého působení vlhkosti již neplní svou funkci. Experti objevili také několik konstrukčních závad i napadení neznámým dřevokazným hmyzem a houbami.

„Jakékoliv dřevo destruované dřevokaznými houbami je dle normy pro dřevěné konstrukce nevyhovující. Odborný posudek proto doporučuje městu vyhlídku uzavřít, neboť zejména stav zábradlí je v tristním stavu," uvedla mluvčí města Lucie Macháčková

Návštěvníci by mohli spadnout při opření se o zábradlí nebo při šlápnutí na spodní trámek. Pevnost napadeného dřeva nelze přesně stanovit a četné spoje ztužidel a šikmých sloupů není možné považovat za dostatečně únosné, napsali odborníci v posudku. 

„Mrzí nás, že vyhlídku musíme zavřít právě teď, během hlavní turistické sezóny, ale zdraví a životy návštěvníků nehodláme riskovat. Pouhá oprava zábradlí by asi nebyla ekonomická, neboť v krátkodobém horizontu bude potřeba přistoupit k zásadním tesařským výměnám ztužidel, sloupů a části podlah. V následujících týdnech zpracujeme podklady pro další rozhodování o osudu stavby,“ uvedla Magda Šebestová z odboru majetku města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lašská brána Beskyd

Štítky Novojičínsko, Kopřivnice, stavby, výlety, vyhlídka, posudek, uzavření, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopřivnická Bezručova vyhlídka je v havarijním stavu. Město o jejím osudu rozhodne v následujících týdnech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.