Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Dobrovolníci pomáhají se záchranou rychty v Karlovicích na Bruntálsku, oživená památka bude sloužit dětem

Celkem 12 dobrovolníků pomáhá tento víkend se záchranou rychty v Karlovicích na Bruntálsku. Hnutí Duha Jeseníky, které zchátralý objekt před lety získalo a organizuje jeho záchranu, chce prostory už letos začít využívat. Sloužit by měly hlavně dětem. Konat se tam mají hodiny ekologické výchovy, víkendové akce či tábory, řekl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky, které se podílí i na záchraně kostela ze 13. století v zaniklé vsi Pelhřimovy na Osoblažsku.

Opravy probíhají už šestým rokem a letos skončí jejích první část. Venkovní práce jsou hotové. Z velké části je dokončena fasáda. Rychta má novou střechu i stropní konstrukce. Práce nyní podle něj pokračují uvnitř budovy, která má osm místností. „Tentokrát dobrovolníci pracují na omítkách v přízemí," uvedl Dokoupil.

Dodal, že už letos by zachráněná památka měla začít sloužit novému účelu. V červenci se v budově a okolí bude konat malý festival nazvaný Probuzení rychty. Vystoupí na něm například Lucie Redlová. „Navíc rychta již v letošním létě bude sloužit k rekreací dětí a pořádání ekovýchovných táborů," uvedl Dokoupil.

Rychta byla v období feudalismu sídlem rychtáře. Stavbu z roku 1745 se pokouší Hnutí Duha Jeseníky spolu s dobrovolníky zachránit před zánikem od roku 2017. Byla v havarijním stavu. „Peníze získáváme z grantů Moravskoslezského kraje a ministerstva kultury. Používáme je na zaplacení materiálu a prací, které musí dělat odborné firmy. Vše ostatní dělají dobrovolníci zadarmo," popsal Dokoupil.

Dokoupil s dobrovolníky zachraňuje také gotický kostel, který jako jedna z mála staveb zbyl po zaniklé obci Pelhřimovy. Památka ze 13. století za poslední léta získala novou střechu i stropy. V části je odkrytá a zrestaurovaná malba z roku 1420. Dobrovolníci udělali také nové vnitřní omítky.

Obec Moravské Pelhřimovy byla zrušena začátkem 50. let. Po komunistickém převratu v roce 1948 se představitelé státu obávali intervence polské armády, proto se rozhodli vylidnit nejbližší okolí státní hranice. V Pelhřimovech srovnali se zemí 66 domů. Zůstal právě kostel, který se ekologové nyní snaží zachránit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rychta v Karlovicích pod Pradědem

Štítky Bruntálsko, rychta, dobrovolníci, památky, stavby, Karlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci pomáhají se záchranou rychty v Karlovicích na Bruntálsku, oživená památka bude sloužit dětem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.