Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darování vajíček aneb když jeden dobrý skutek změní život

PR článek

Reprodukční medicína pomáhá více než 15 % párů, které touží po dítěti. Pro některé z nich je jedinou nadějí darování vajíček. Mezi ženami, které se rozhodly darovat vajíčka, je i Lucie. Její příběh ukazuje, jak láska k vlastním dětem může vést k rozhodnutí pomoci druhým.

Jak láska k vlastním dětem vedla k rozhodnutí darovat vajíčka

Dárkyně vajíček jsou často mladé ženy, někdy studentky, jindy zase ženy, které už své děti mají, stejně jako Lucie. „Jsem maminka na rodičovské dovolené a své děti miluju nejvíc na světě. To, že jsem se stala mámou, mi úplně změnilo pohled na život. Došlo mi, jak zoufale se musí cítit ženy, které nemohou mít děti. Chtěla jsem jim pomoct, a tak jsem začala přemýšlet o darování vajíček," popisuje Lucie.

Kroky na cestě k darování

Lucie začala hledat informace na internetu a nakonec se rozhodla pro kliniku Repromeda. „Ověřila jsem si, že základní požadavky splňuji. Důležitý pro mě byl názor manžela, který mě po krátké debatě plně podpořil," říká Lucie.

Darovaná vajíčka pomáhají ženám, které nemohou počít dítě z vlastních pohlavních buněk. Důvodem může být předčasné selhání činnosti vaječníků, nízký počet a kvalita vlastních vajíček, genetická porucha nebo onkologická léčba.

Dárkyně vajíček musí také splňovat několik základních kritérií: věk od 18 do 32 let, minimálně středoškolské vzdělání, celkové zdraví a BMI v normě. Dárkyně nesmí kouřit, brát drogy ani trpět dědičným nebo psychiatrickým onemocněním. A samozřejmě nesmí mít problémy s plodností. 

Po vyplnění dotazníku byla Lucie pozvána na vstupní vyšetření, které zahrnovalo gynekologickou prohlídku, odběr krve a konzultaci s genetikem. Na klinice všem dárkyním dělají genetický test PANDA Carrier, který vyšetřuje 110 nejrozšířenějších monogenních onemocnění, která se mohou přenést na potomka. Kromě toho se testují také pohlavní choroby a probíhá analýza hormonů a krevního obrazu. Příprava na odběr vajíček trvá přibližně 10 dní, během kterých dárkyně dostávají stimulační preparáty a docházejí na pravidelné kontroly.

Darování a finanční kompenzace

Po skončení stimulace probíhá odběr vajíček pomocí tenké jehly pod ultrazvukovou kontrolou. „Ani odběr vajíček nebyl nic hrozného. Celý zákrok trval asi 10 minut a byla jsem při něm uspaná," říká Lucie. V den odběru je dárkyním vyplacena kompenzace nákladů spojených s darováním, která může být až 34 tisíc korun.

Výběr správné kliniky

Lucie na závěr dodává: „Celý proces darování byl perfektně zorganizovaný. Vědomí, že vím, co přesně mě čeká, mi dodávalo pocit jistoty. Myslím, že my holky si musíme pomáhat. Pocit, že jsem pomohla splnit sen o rodině někomu, kdo by beze mě nemohl mít děti, mě pravidelně hřeje u srdce."

Luciin příběh je inspirací pro všechny ženy, které přemýšlejí o darování vajíček a chtějí pomoci druhým.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky darování vajíček, panda, panda carrier, klinika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darování vajíček aneb když jeden dobrý skutek změní život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.