Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Ve Frenštátě pod Radhoštěm vznikne nový domov pro seniory se zvláštním režimem

Ve Frenštátě pod Radhoštěm vznikne za 110 milionů korun domov se zvláštním režimem. Žít v něm bude 30 lidí starších 60 let se sníženou soběstačností způsobenou demencí. Objekt začíná stavět Moravskoslezský kraj, spadat bude pod krajskou příspěvkovou organizaci Domov Hortenzie.

O výstavbě infromovala mluvčí kraje Nikola Birklenová v tiskové zprávě. Poptávka po zařízeních pro seniory se stařeckou, Alzheimerovou nebo jinými typy demence je podle ní v Moravskoslezském kraji velmi vysoká.

„Tito lidé se neobejdou bez pravidelné pomoci a péče, zároveň potřebují prostředí, ve kterém se cítí bezpečně, jsou součástí komunity a zároveň mají své soukromí. Právě pro ně je nejideálnější komunitní bydlení. Proto postavíme dvoupodlažní objekt s šesti domácnostmi pro čtyři až šest osob. Budeme se snažit vytvořit jim příjemné prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Každá komunita bude mít určenou svou barvu, podle které budou i rozlišené pokoje nebo společenské místnosti. Tento systém uživatelům usnadní orientaci v domově.  Dvoupodlažní budova s šesti domácnostmi bude mít 24 jednolůžkových a 3 dvoulůžkové pokoje, každá komunita bude mít svou společenskou místnost s jídelnou.

„Součástí domova budou samozřejmě i prostory pro pracovníky, technické zázemí nebo kaple. V exteriéru se počítá s vybudováním zpevněných ploch i zahrady, do které bude přes venkovní terasu přímý vstup z pokojů ve spodním patře. Domov bude mít svou trafostanici i areálovou přípojku tepla,“ popsal krajskou investici náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Stavba by měla být dokončena do konce roku 2025, jejím zhotovitelem je společnost BYSTROŇ Group a.s. Celkové náklady se očekávají ve výši zhruba 110 milionů korun, kraj má zažádáno o dotaci ve výši 80 milionů z Národního plánu obnovy. 


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky Frenštát pod Radhoštěm, Moravskoslezský kraj, domov, komunita, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm vznikne nový domov pro seniory se zvláštním režimem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.