Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Za zelenější kraj. Moravskoslezské hejtmanství přispěje obcím na výsadbu stromů a další zeleně

V obcích Moravskoslezského kraje přibudou nová stromořadí, sady, lesoparky nebo remízy. Výsadbu zeleně finančně podpoří hejtmanství, a to částkou 2 a půl milionu korun. Program navazuje na aktivity projektu LIFE COALA, který se zaměřuje na zvýšení odolnosti regionu vůči dopadům klimatické změny.

Stav životního prostředí je podle hejtmana Josefa Bělicy (ANO) pro Moravskoslezský kraj velkým tématem. „Na jeho zlepšování kontinuálně pracujeme konkrétními kroky, ať v oblasti kvality ovzduší, nakládání s odpady, ochrany přírody nebo právě v návaznosti na změnu klimatu. Výsadba zeleně je střípkem v celém procesu, jehož výsledkem by měl být čistější a zelenější kraj. Dotační program na výsadbu zeleně vyhlašujeme letos poprvé,“ řekl hejtman.

Program je dvouletý, příjemci krajské podpory musí výsadbu realizovat do konce října 2025. Obce, jejich příspěvkové organizace či spolky mohou žádat na výsadbu zeleně 50 až 150 tisíc korun, dotaci mohou získat i jednotlivé obvody větších měst. Každý může o dotaci požádat pouze jednou.

„Výsadba stromů a péče o zeleň jsou jako součásti modrozelené infrastruktury jednou z klíčových aktivit, jak můžeme přispět ke zlepšení adaptačního potenciálu dané lokality. Zvyšování odolnosti vůči dopadům klimatické změny je jedním z cílů Moravskoslezského kraje. Jako první mezi kraji jsme měli zpracovanou krajskou adaptační strategii a realizujeme desetiletý projekt LIFE COALA, který je na tuto oblast přímo zaměřený,“ uvedla radní pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

O příspěvek na nové parky, sady, stromořadí, aleje, lesoparky nebo remízy si mohou zájemci žádat od 16. 8. 2024 do 30. 9. 2024.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky Moravskoslezský kraj, dotace, klimatická změna, životní prostředí, výsadba, příroda, parky, stromy, zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zelenější kraj. Moravskoslezské hejtmanství přispěje obcím na výsadbu stromů a další zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.