Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Prezident Pavel v Ostravě navštívil kolonii Bedřiška, situaci kolem nuceného stěhování sleduje

Prezident Petr Pavel při včerejší návštěvě Ostravy navštívil někdejší hornickou kolonii Bedřiška, jejímž obyvatelům hrozí vystěhování. Ocenil svépomoc místních, situaci sleduje. Uvedl to na síti X.

Obyvatelé někdejší hornické kolonie Bedřiška v ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky znovu bojují za záchranu svého bydlení. Obvod chce, aby se zatím nájemníci se smlouvami na dobu určitou postupně vystěhovali, část z nich do září příštího roku, další zhruba do pěti let. Vedení radnice poukazuje na to, že tamní finské domky jsou za hranicí své životnosti a náklady na jejich opravy jsou vysoké, v místě do budoucna počítá s novou výstavbou. Lidem slibuje náhradní bydlení. S argumenty vedení obvodu však obyvatelé nesouhlasí a slibům nevěří.

„Navštívil jsem ostravskou osadu Bedřiška, jejímž obyvatelům momentálně městská část hrozí vystěhováním. O problému jsem se dozvěděl před několika dny na setkání s občany v Lánech. Návštěvu Ostravy jsem spojil s prohlídkou kolonie. Podporuji svépomoc místních obyvatel a oceňuji atmosféru a komunitní práci, která je zde silně vidět. Proto budu nadále sledovat vývoj situace, postup městské části u nájemních smluv a pokračování projektu revitalizace kolonie Bedřiška," uvedl prezident.

Mluvčí obyvatel Bedřišky Eva Lehotská již dříve řekla, že vedení obvodu se snažilo místní vystěhovat opakovaně a nyní to zkouší znovu. „Rozhodnutí o ukončování nájemních smluv obyvatelům je za posledních 14 let v pořadí již třetím pokusem rozbít zdejší komunitu," uvedla.

Starosta obvodu Patrik Hujdus (Nezávislí) řekl, že domy v oblasti byly vybudovány na dobu dočasnou. „Ta doba už je pryč. Nemáme ambici do nich dále investovat finanční prostředky, protože rekonstrukce domu, který je za svou životností, nám přijde neekonomická a nehospodárná. Analýzy, které máme k dispozici, to i potvrzují, že je výhodnější ty domy snést," řekl Hujdus. Podle něj obvod vše připravil tak, aby lidé měli možnost se na stěhování připravit a měli dostatek času situaci vyřešit.

Lokalita v minulosti nechvalně proslula žhářským útokem na tamní domek Romů. Její obyvatelé ale poukazují na to, že Bedřiška je dnes zcela jiným místem. Obyvatelé domky svépomocí opravují, zvelebují okolí a řádně hradí poplatky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ladin, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Bedřiška, spor, prezident, návštěva, bydlení, stěhování, byty, Pavel, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Pavel v Ostravě navštívil kolonii Bedřiška, situaci kolem nuceného stěhování sleduje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.