Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Kopřivnická firma letos vyrobí 75 tisíc remosek, jejich princip je už šedesát let naprosto stejný

Mění se technika její výroby či povrchové úpravy, ale princip fungování pečicích mís Remoska je už déle než 60 let stejný. Stejnojmenná společnost jich letos v novém závodě v Kopřivnici na Novojičínsku vyrobí okolo 75 000, což je dvaapůlkrát tolik, kolik vyráběl před deseti lety závod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Firma rozšiřuje portfolio o pánve či hrnce, připravuje pro remosky nový design a chystá se expandovat do Japonska, řekl výkonný ředitel Remosky Petr Vaněček. Remoska je českým vynálezem, její ochranná známka byla zapsána 21. července 1964.

V Kopřivnici je teprve chvíli

Do Kopřivnice se firma z Frenštátu přestěhovala loni a z manufakturního způsobu výroby přešla na digitálně řízené linky. Počet zaměstnanců firmě opět narostl, před deseti lety jich bylo 20, loni zhruba 40 a nyní už se dostává k 50. Většina pracovníků se ale během roku obměnila, po přestěhování výroby jim například nevyhovovalo dojíždění.

Ředitel řekl, že počet vyrobených remosek nyní mírně stagnuje, protože klesl jejich prodej ve Velké Británii, jež je jejich významným odbytištěm. „Jak v loňském, tak v letošním roce se daří růst v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Německu, ale razantně nám propadla Anglie, kde jsou ještě dozvuky krize a další dopady vyplývající z politické a ekonomické situace na tamním trhu," řekl Vaněček.

Letošní rok bude ztrátový

Letošní výsledky firmy tak podle něj budou podobné loňskému roku, kdy firma utržila přes 120 milionů korun. „Kde jsme rostli, tak je naše nové nádobí, ať už vyráběné pod naší značkou, nebo pod značkami jiných odběratelů. Ale ohromný růst očekáváme od čtvrtého kvartálu letošního roku, kdy už máme nasmlouvané zakázky za nižší desítky milionů. Letošní rok ještě budeme ve ztrátě, ale příští rok bychom se chtěli dostat na černou nulu a od roku 2026 už bychom měli začít generovat zase zisky," řekl Vaněček.

Firma letos vyrobí přes 50 000 pánví a hrnců, příští rok by jich mělo být k 200 000 a remosek kolem 80 000. Plán podniku na příští rok je 190 milionů korun tržeb. Remosky i další nádobí se hodně kupují na Vánoce, a tak 60 procent celoročních tržeb firma vytvoří za poslední tři měsíce.

Expandovat do Japonska

„Sezonnost je silná. V průběhu roku prodáváme měsíčně 3000 - 7000 remosek a v listopadu 20.000. Ale my je musíme vyrábět průběžně, pořád kolem 7000 - 8000 remosek měsíčně. Skladové zásoby nám rostou od ledna až do srpna, v září se to začne pouštět do trhu a na konci roku jsou sklady prázdné a zůstává jenom materiál," popsal ředitel.

Za dva roky chce firma představit remosky v novém designu od firmy Pininfarina a plánuje jejich prodej v Japonsku. „Máme tam první vzorky a docela velkého potenciálního odběratele, který má eminentní zájem nádobí a především pečicí mísy odebírat," řekl Vaněček. Certifikační proces je ale složitý kvůli rozdílným elektrickým sítím na jednotlivých japonských ostrovech.

Šedesátileté výročí

Šedesáté výročí ochranné známky remosky si firma tento týden připomněla i návštěvou syna jejího vynálezce Oldřicha Homuty v Kopřivnici. Princip pečicí mísy spočívá v tom, že topné těleso je ve víku a kontaktem s hliníkovou mísou se sálavé teplo rovnoměrně šíří dovnitř remosky. Připravit se tak dá cokoli od zeleniny přes maso až například po bábovku.

„Princip zůstal do dnešních dnů zachován a je úplně stejný. My na něm zásadním způsobem nic neměníme a jen si hrajeme s efektivitou, se správným využitím materiálů, s používáním nových technologií jeho zpracování. To jenom zdůrazňuje genialitu toho, co před 70 lety inženýři v Čechách vymysleli," řekl ředitel.

Vydrží desítky let

Výhodou remosek také je, že vydrží desítky let. „Jednoduchost konstrukce a jednoduchost užívání s sebou nese minimum poruch, a tím pádem dlouhou životnost. Navíc je jednoduché i remosku rozebrat a zase složit," řekl ředitel. V případě, že se na remosce něco pokazí, zvládne si tak podle něj opravu se zaslaným náhradním dílem udělat zákazník často sám.

„Remoska před 50 lety měla příkon 650 wattů. V současné době ta nejmenší má 400 wattů a ta největší 610 wattů. To znamená, pořád jsme na největší remosce níž, než měla před 60 lety. Tím se snažíme přispívat k nízké energetické náročnosti produktu," řekl Vaněček.

Historie remosek

Remosky se sériově vyrábějí přibližně od roku 1957. Vynález byl zpočátku nazván počátečními písmeny příjmení otců konstruktérů - HUT (Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec). Později, v roce 1964, dostala pečicí mísa název podle podniku elektrovýroby Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).

Léta se remosky dělaly v Kostelci nad Černými lesy u Prahy, ale po roce 1990 jejich výroba skončila, až licenci získala firma, která v roce 1994 výrobu obnovila ve Frenštátu. V ryze české společnosti Remoska má od roku 2017 většinový podíl Zdenek Sartoris. Od roku 2023 se remosky vyrábějí v novém závodě v Kopřivnici.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Macháček

Štítky Novojičínsko, Kopřivnice, elektronika, gastro, firmy, Remoska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopřivnická firma letos vyrobí 75 tisíc remosek, jejich princip je už šedesát let naprosto stejný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.