Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Sinicím se v Moravskoslezském kraji daří. V nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku už se lidé nevykoupou

V některých nádržích v Moravskoslezském kraji se zhoršila kvalita vody. Kvůli sinicím je jako nevhodná ke koupání klasifikována voda v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku. Sinic přibylo také ve vodní nádrži Kacabaja v Hodslavicích na Novojičínsku, řekl mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Aleš Kotrla.

Voda v Brušperku vykazovala zhoršenou kvalitu vody už minulý týden. Tento týden tam laboratorní výsledky zaznamenaly výrazný nárůst množství sinic. Jakost vody ke koupání se zhoršila i v Kacabaji, kde analýzy vzorků prokázaly překročení prvního stupně výskytu sinic.

„Hodnotíme jej oranžovým symbolem - zhoršená jakost vody, mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat pitnou vodou," uvedl Kotrla.

Zhoršená jakost vody je v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku, kde ale oproti minulému týdnu nenastaly významné rozdíly. „Ve vodních nádržích Čerťák v Novém Jičíně a Údolí mladých v Bílovci je jakost vody ovlivněna po senzorické stránce z důvodu snížené průhlednosti a voda je klasifikována jako vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi," uvedl mluvčí.

Hygienici tento týden zkontrolovali také na Bruntálsku tři koupací místa na přehradě Slezská Harta, rybníky Tvrdkov a Edrovice v Bohušově a lom ve Svobodných Heřmanicích, nádrž Větřkovice na Novojičínsku a Stříbrné jezero v Opavě. Na všech těchto místech je voda hodnocena jako vhodná ke koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody v přírodě jsou k dispozici na webových stránkách KHS. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto portál kudyznudy.cz

Štítky Moravskoslezský kraj, brekreace, zdraví, koupaliště, plavání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sinicím se v Moravskoslezském kraji daří. V nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku už se lidé nevykoupou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.