Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Kostel svatého Mikuláše v Porubě bude mít nové schodiště, staré kvůli majetkovým tahanicím chátralo

Ostravský městský obvod Poruba dá opravit schody vedoucí k jedinému porubskému kostelu svatého Mikuláše. Schodiště dlouho chátralo, ale jeho renovaci komplikovaly nevyjasněné majetkové vztahy. Novináře o tom informoval mluvčí radnice Martin Otipka.

„Jsme si vědomi toho, že stav schodiště nepůsobí dobře. Dlouhodobě se to snažíme řešit, ale problém byl v tom, že nebylo jasné, komu schody patří, čí je zídka okolo a kdo by měl vlastně celou opravu provést,“ uvedl místostarosta Richard Hanáčik (ANO).

Obvod se nakonec s římskokatolickou farností dohodl a o opravy se obě strany podělí. „Společně s panem farářem jsme se shodli na tom, že chceme, aby nejenom kostel, ale i jeho okolí působily důstojně. Jsem rád, že jsme našli společnou řeč a mohli jsme konečně zadat projekt, který problém vyřeší. My opravíme schody, farnost zaplatí opravu zídky,“ řekl Hanáčik.

Projekt opravy už je hotov a čeká se na potřebná povolení. Opravy by tak mohly začít na jaře. „Těší mě, že jsme se domluvili. Chceme přispět ke zkvalitnění veřejného prostoru v Porubě i tím, že naše budovy budou mít potřebnou kvalitu. Ať už vzhledově, nebo funkčně. I proto v současné době opravujeme budovu fary, která potřebovala velký zásah. Pracujeme na všem, co se dá, a snažíme se svým dílem přispět k tomu, aby byla Poruba pěkná," uvedl porubský farář Pavel Marek.

Kostel svatého Mikuláše je jediný římskokatolický svatostánek v Porubě. Kostel z 15. století je jednou z nejstarších budov v obvodu a pozůstatkem doby, kdy druhý nejlidnatější obvod Ostravy byl jen malou vesnicí. Několikrát byl přestavěn, například až v roce 1909 dostala jeho věž současnou podobu. Poslední úpravy se dělaly v roce 2010, vyměnil se hlavní oltář a opravena byla i věž.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Římskokatolická farnost Ostrava-Poruba

Štítky Poruba, oprava, rekonstrukce, kostel, správa, církve, stavby, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel svatého Mikuláše v Porubě bude mít nové schodiště, staré kvůli majetkovým tahanicím chátralo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.