Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zastupitelka Klusová podala kvůli dění v Liberty Ostrava trestní oznámení

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty Ostrava. Poukazuje v něm na možné neoprávněné vyvádění finančních prostředků i ohrožení životního prostředí firmou. Klusová řekla, že trestní oznámení podala proto, aby se podezřeními začaly zabývat příslušné orgány.

Slezská huť, která je od června v úpadku, patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. "V průběhu doby, kdy Liberty Steel a její představitelé Liberty Ostrava řídili, se objevilo množství indicií a důkazů naznačujících, že v rámci Liberty Ostrava dochází k vážným finančním nesrovnalostem a manipulacím. Zvláště závažná jsou podezření týkající se neoprávněného vyvádění finančních prostředků ze společnosti, což mělo za následek její ekonomický útlum a následné podání insolvenčního návrhu a zjištění úpadku společnosti," uvedla Klusová v trestním oznámení, které má ČTK k dispozici.

Klusová se domnívá, že existuje důvodné podezření, že někteří členové orgánů Liberty Ostrava společnost řídili v rozporu se zásadami péče řádného hospodáře. "To vedlo k ekonomickému rozvratu Liberty Ostrava. Toto jednání mohlo poškodit nejen společnost, ale i zaměstnance, stát a další osoby, přičemž vznikla značná škoda,“ řekla Klusová.

Dodala, že od zaměstnanců huti měla informace o ohrožení životního prostředí. "V rámci provozu huti Liberty Ostrava byly zaznamenány případy, kdy nebyly dodržovány ekologické normy a předpisy, což mohlo vést k významnému ohrožení životního prostředí a zdraví obyvatel okolních obcí, například vypouštění technických olejů do kanalizace nebo noční zpětný chod na úseku aglomerace, který 'vyčistí filtry' v komíně a dojde k emisím nebezpečných látek do ovzduší, které byly přes den zachycené," napsala v trestním oznámení krajská zastupitelka.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. V úterý Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Podle odborů má odejít až 2600 lidí. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, kriminalita, hospodářství, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelka Klusová podala kvůli dění v Liberty Ostrava trestní oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.