Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Rušné léto v moravskoslezských školách. Kraj je opravuje za sta miliony

Letní období je podle krajské mluvčí Nikoly Birklenové nejvhodnější pro opravy a rekonstrukce školských budov. I v tomto roce jich kraj financuje desítky. Dokončena byla například rozsáhlá rekonstrukce krajské Základní školy na Praskově ulici v Opavě za 221 milionů korun nebo opravy třineckého gymnázia, které kraj vyšly na 42 milionů.

Celkem se toto léto realizuje 55 projektů za 790 milionů korun. „Rekonstruujeme střechy, zateplujeme fasády, měníme okna, instalujeme výtahy, měníme elektroinstalace, řešíme příjezdové komunikace i venkovní plochy školských areálů. Mnohé z těchto akcí trvají déle než letní prázdniny, mnohé začaly už v minulém roce nebo minulých měsících, jiné budou dokončeny později, nicméně červenec a srpen je skutečně každý rok co se týče staveb nejrušnější. Snažíme se co nejefektivněji využít období, kdy jsou školy prázdné,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Na školských budovách se pracuje napříč regionem. Investuje se v Opavě, Karviné, Frýdku-Místku, Havířově, Ostravě, Frýdlantu nad Ostravicí, Třinci, Hlučíně, Krnově, Frenštátu pod Radhoštěm, Českém Těšíně, Bruntále a Novém Jičíně.

Největším současným projektem je kompletní rekonstrukce budovy základní školy na Praskově ulici v Opavě. Krajský rozpočet vyšla na 224 milionů korun. Práce začaly v listopadu 2021, dokončeny byly v tomto týdnu.

„V této esteticky významné budově na okraji památkové zóny města se vzdělávají děti s vadami zraku a řeči a děti se zdravotním a sociálním postižením. Kromě komplexní rekonstrukce stávajících prostor byla součástí projektu půdní vestavba. V podkroví vznikl nový internát, speciálně pedagogické centrum a další specializované učebny. Proměna se týkala i venkovních prostor a zpevněných ploch kolem budovy školy,“ řekl náměstek hejtmana pro školství a sport Stanislav Folwarczny (ODS).

Dokončena byla také rekonstrukce třineckého gymnízia, která začala loni v srpnu. Budova má nové střechy, opravenou a zateplenou hlavní fasádu, částečně vyměněná okna a nové vstupní dveře. Nový hábit přišel na 42 milionů.

K projektům letošních prázdnin patří například budování sportoviště Střední odborné školy v Bruntále, rozsáhlá rekonstrukce Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka a jejího domova mládeže, před dokončením je výstavba sportovní haly ve Frenštátě pod Radhoštěm za 166 milionů korun. Také pokračují práce na opavském Školním statku, kde se aktuálně rekonstruuje centrální kotelna a pokračuje se v opravách střech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, léto, projekty, rekonstrukce, střecha, Opava, Třinec, opravy, vzdělání, školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušné léto v moravskoslezských školách. Kraj je opravuje za sta miliony  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.