Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Českotěšínské školy poškozené požárem zahájí rok v náhradních prostorách

Školy, které v Českém Těšíně na Karvinsku na přelomu července a srpna poškodil rozsáhlý požár, zahájí školní rok podle plánů 2. září. Jak studenti Obchodní akademie, tak i většina žáků Základní školy Kontešinec ale budou až do skončení kompletních rekonstrukcí obou školních budov navštěvovat náhradní prostory. Novinářům to dnes řekli ředitelé obou škol Ivana Nováková a Marcel Žebrok. Na zařízení všech potřebných záležitostí nutných pro přesun výuky měli necelý měsíc.

Požárem poškozenou budovu Obchodní akademie Český Těšín navštěvuje ve 12 třídách 353 žáků. "Školní rok zahájíme, jak jsme plánovali ještě před požárem, 2. září. V tom se nic nemění," uvedla Nováková. Změní se ale místa, kam děti do školy budou chodit. "Získali jsme náhradní prostory ve třech budovách organizací v těsném sousedství školy. Jde o Albrechtovu střední školu, Gymnázium Český Těšín a Středisko volného času Amos," řekla ředitelka. Zde podle ní budou provizorní třídy i sborovny či kabinety pedagogů. "Všechny budovy jsou kousek od sebe. Učitelům tak nebude dělat problém během výuky mezi nimi přecházet," řekla.

V těchto podmínkách budou muset studenti zvládnout nejméně celý blížící se školní rok. "Ve stávající budově nebude nic. Tam se bude pracovat. Začnou sanační práce a pak rekonstrukce. Mluví se o tom, že se budeme moci vrátit v horizontu roku či dvou let," řekla. Základní vybavení jako lavice a židle škola podle Novákové získala od institucí, v nichž bude dočasně sídlit. Problém ještě zůstává například zničená výpočetní technika. Ta se bude muset nakoupit nová, doplnila ředitelka.

Podobně na tom budou i žáci Základní školy Kontešinec, kterou požár také poškodil. "V následujícím školním roce nebude možné využívat pro výuku hlavní budovu v Masarykových sadech, dohodli jsme se se zřizovatelem na přemístění provozu většiny tříd do budovy na ulici Pražská," uvedl ředitel Žebrok. Její zprovoznění si ale ještě vyžadá nějaký čas. Proto bude v září výuka přizpůsobená tomu, že děti budou mít třídy na šesti různých místech. Například v budově fary, Kulturního střediska Střelnice či Muzea Těšínska.

"Prvních a druhých ročníků se ale změna netýká, neboť ty budou mít výuku v samostatné budově Školní družiny v Masarykových sadech, tak jako doposud," uvedl ředitel s tím, že náhradní prostory bude využívat bezmála 300 dětí. Vedení školy muselo najít prostory pro 14 tříd. "V září jsme výuku provizorním podmínkám museli přizpůsobit. Půjdeme formou projektů. Formu distanční výuky jsme hned na začátku zavrhli," uvedl.

Poslední červencový den večer začala v Českém Těšíně hořet nejprve střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy, v noci se oheň přes veškerou snahu hasičů rozšířil přes složitou střešní konstrukci i na základní školu. Hasiči požár likvidovali až do 5. srpna, jeho příčinu vyšetřovatelé zjišťují. Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) tehdy uvedl, že škoda půjde do desítek milionů, možná i 100 milionů korun. Kraj proto vyčlenil osm milionů korun na první sanaci. Hejtmanův náměstek pro školství a sport Stanislaw Folwarczny (ODS) uvedl, že opravy mohou trvat i rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS MSK

Štítky ČR, školy, požár, Český Těšín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českotěšínské školy poškozené požárem zahájí rok v náhradních prostorách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.