Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Ostravská univerzita nadále pomáhá studujícím z Ukrajiny. Speciální stipendia uleví řadě rodin

Ostravská univerzita poprvé vypsala stipendijní program určený pro studující zasažené ruskou agresí v březnu roku 2022. V daném akademickém roce pomohla celkem 58 mladým Ukrajincům. O stipendijní podporu je zájem dodnes, na začátku září se do prvního ročníku studia na Ostravské univerzitě zapsalo 21 ukrajinských studentů.

Stipendijní program je reakcí na stále trvající ozbrojený konflikt na území Ukrajiny. Finančně pomáhá ukrajinským studujícím pokrýt především životní náklady na studium v Ostravě.

„Mně a mé rodině to moc pomohlo! Finanční podpory si velmi vážím, díky ní mohu normálně studovat, kupovat potřebné věci, a tím podpořit svou rodinu,” popsala studentka Ruské filologie Sofiia Fedorenko.

V Česku je od března 2022. „Nikdy jsem se necítila diskriminovaná a lidé se ke mně chovali s porozuměním a trpělivostí, například když jsem nemohla dobře česky vyjádřit své myšlenky," doplnila.

Podobnou zkušenost má studentka programu Zdravotně-sociální péče Mariia Oleksii. „Finanční pomoc mi opravdu hodně usnadnila život. I když jsem ve volném čase pracovala, můj plat nestačil na pokrytí všech mých potřeb. Díky stipendiu jsem mohla věnovat více času a energie studiu," sdělila

Studentům z Ukrajiny se každý měsíc vyplácí 7500 korun ze speciálního programu, který je z velké části pokryt financemi z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Stipendijní program vznikl měsíc po ruské invazi na Ukrajinu opatřením tehdejšího rektora Jana Laty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Ostravské univerzity

Štítky Ostrava, Ostravská univerzita, Ukrajina, vzdělání, vysoká škola, stipendium, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravská univerzita nadále pomáhá studujícím z Ukrajiny. Speciální stipendia uleví řadě rodin  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.