Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Ostravská univerzita pro své studenty vybuduje nové koleje za miliardu. Stavět se začne v příštím roce

Nové vysokoškolské koleje by měly vyřešit situaci studujících, kteří si nemohou dovolit komerční bydlení, nebo například v Ostravě tráví jediný semestr v rámci výměnných pobytů. Jejich kapacita oproti současnému stavu naroste minimálně jednou tolik. Stavba vyjde stát zhruba na miliardu. Nadpoloviční částku zaplatí MŠMT, další část univerzita pokryje formou evropských dotací. K pomoci se podpisem memoranda zavázal jak Moravskoslezský kraj, tak město Ostrava. Přispějí po devadesáti milionech.

Ubytovací kapacity dlouhodobě nestačí

Ostravská univerzita kontinuálně rozšiřuje a rozvíjí své studijní programy, čímž láká studenty, kteří dojíždějí ze vzdálenějších míst Česka i ze zahraničí. Univerzita však nedokáže tyto studenty ubytovat, nemá k tomu dostatečné prostory. Problém omezené kapacity by měly vyřešit právě nové vysokoškolské koleje. 

„Jako univerzita se stále rozrůstáme, a je proto přirozené, že přibývá studentů, kteří potřebují využívat ubytovací kapacity v Ostravě. Vnímáme, že v tomto směru nás začíná tlačit bota a musíme vyhovující koleje s dostatečnou ubytovací kapacitou neprodleně řešit. Jsem rád, že nás kraj i město vyslyšely a zavázaly se nám s nákladnou výstavbou finančně pomoci,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký.

Město i kraj přispějí 90 milionů

Finanční pomoc přislíbili moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) a ostravský primátor Jan Dohnal (ODS) v memorandu. „Podpora vysokých škol je jednou z priorit Moravskoslezského kraje, jejich rozvoj je pro nás důležitý,“ uvedl Bělica. Dodal, že Moravskoslezský kraj přispěje částkou 90 milionů korun.

Stejnou částku poskytne také město Ostrava. „Naší ambicí je, aby se Ostrava stala centrem vzdělávání. Nabídka zajímavých i unikátních studijních oborů může přilákat talenty, je však zapotřebí zabezpečit také odpovídající infrastrukturu. I podpora výstavby nových kolejí může být jedním ze střípků, jak město pomůže zajistit dostupné zázemí pro studenty mající bydliště mimo Moravskoslezský kraj či v zahraničí,“ uvedl Dohnal.

Na kolejích bydlí zahraniční studijící i ti, kteří si nemohou dovolit komerční bydlení

Na Ostravské univerzitě v současnosti studuje asi 10 tisíc studentů. Ubytování na koleji je ovšem reálné jen pro pět procent z nich, přičemž přibližně polovinu těchto ubytovaných tvoří zahraniční studenti. „Výstavba nových kolejí je projektem s prvky sociálního bydlení, nabídne tak řešení bydlení i studentům, kteří si komerční ubytování dovolit nemohou. Současná kapacita kolejí se tak navýší o víc než jednou tolik, nabídne 663 lůžek v nových objektech,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Výstavba v místě současných vysokoškolských kolejí Jana Opletala je dalším z velkých plánovaných projektů Ostravské univerzity. Nové ubytovací kapacity pro studenty mají stát přibližně miliardu korun. Z toho zhruba 575 milionů pokrývá dotace z programu MŠMT. Po 90 milionech přispěje Moravskoslezský kraj a město Ostrava. Zbytek peněz Ostravská univerzita dofinancuje úvěrem z Národní rozvojové banky, který je podpořen i dotací z Evropské komise. Samotná výstavba nových vysokoškolských kolejí by měla začít v roce 2025.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto OSU

Štítky Moravskoslezský kraj, Ostravská univerzita, Ostrava, Česko, stavba, bydlení, koleje, studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravská univerzita pro své studenty vybuduje nové koleje za miliardu. Stavět se začne v příštím roce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.