Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Bohumínské školy v letních měsících modernizují počítačovou síť. Nové systémy vyjdou na 18 milionů korun

Čtyři bohumínské základní školy o prázdninách modernizují svou počítačovou síť. Úpravy za 18 milionů korun jim zajistí rychlejší internet i bezpečnější připojení, řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

„Kontrolování známek, omlouvání nepřítomnosti, odhlašování obědů. Každý rodič už pochopil, že bez mobilu, tabletu nebo počítače v dnešní době se školou komunikovat nejde. I část výuky se přesunula do digitálního světa, což nutí školy modernizovat sítě tak, aby byly funkční, rychlé a hlavně bezpečné," uvedla mluvčí.

Pořízení nových síťových systémů ale podle ní není levnou záležitostí a samy by na ně školy neměly. Využily proto možnosti získat evropskou dotaci z Operačního programu Spravedlivá transformace, která jim uhradí 85 procent nákladů. Se zbývající částkou pomůže město.

V základní škole ČSA přijde nová síť na 5,7 milionu, v Benešově škole na pět milionů, v Bezručově škole počítají s výdaji 3,8 milionu a v pudlovské škole 3,3 milionu korun. „Do škol se pořídí nové servery, které budou celou síť obsluhovat, dále přepínače sloužící k propojení jednotlivých počítačů, antivirové systémy a firewall pro ochranu před hackerskými útoky. Nebude chybět ani software pro správu celé počítačové sítě. Díky tomu se v našich školách zlepší internetové připojení, zabezpečení a nákupem digitálních učebních pomůcek i podmínky ve výuce,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (SOCDEM).

Školy si od modernizace sítí slibují také lepší zázemí pro vzdělávání dětí. „Naši žáci budou moci využívat nové dotykové tabule. Celá budova bude pokryta Wi-Fi sítí. Dosud jsme měli místa, kde byl signál slabý, popřípadě vůbec žádný. Projekt nám zajistí spolehlivější a mnohem rychlejší připojení. V minulosti jsme se občas potýkali s výpadky, po dokončení očekáváme větší stabilitu. Výhodou bude i silné zabezpečení proti případným útokům zvenčí a systém současně poslouží jako prevence kyberšikany v rámci školy," uvedl Adam Piechowicz, pedagog a koordinátor informačních a komunikačních technologií Benešovy základní školy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZŠ a MŠ Beneše Bohumín

Štítky Moravskoslezský kraj, Karvinsko, vzdělání, technologie, počítač, školy, internet, základní školy, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumínské školy v letních měsících modernizují počítačovou síť. Nové systémy vyjdou na 18 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.