Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Od roku 2028 by v záchranářských vrtulnících měli létat také policisté. Změna se týká Ostravy, Brna a Prahy

Od roku 2028 by se měla do provozu letecké záchranné služby (LZS) víc zapojit policie, létat bude v Praze, Brně a Ostravě, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob. Nová základna vznikne v Karlovarském kraji, celkem jich tak bude 11.

Větší zapojení policie

Dosud ministerstvo vnitra zajišťovalo provoz základny v Praze, v Plzni létala armáda a soukromé firmy vybrané ve veřejné zakázce v osmi zbývajících.

„Vláda se shodla, že podporuje variantu s větší mírou zapojení Policie ČR, kdy se do budoucna tak předpokládá její větší zapojení v Praze, Brně a Ostravě," řekl Jakob. Vznik jedenácté základny pro pokrytí Karlovarského kraje také podle něj zajistí, že se nebude muset žádná základna stěhovat. Dříve se spekulovalo o tom, že by se vrtulník do Karlových Varů přesunul z Plzně, kde využívá letiště v Líních, kde měla stát továrna gigafactory na baterie do elektromobilů.

Pomůže i armáda

„Dojde také k rozšíření nepřetržitého provozu u dvou stanovišť, a to v Jihlavě a Olomouci, a nyní bude šest stanovišť pro speciální záchranné činnosti," doplnil mluvčí. Vláda podle něj také souhlasila s tím, že do provozu na stanovištích Praha, Plzeň a Karlovy Vary budou zapojené vojenské zdravotnické posádky, tedy záchranář a lékař armády.

V řádu měsíců ministerstvo podle Jakoba musí vypsat veřejnou zakázku a připravit podrobný časový harmonogram. Současná smlouva na provoz LZS platí do konce roku 2028, náklady jsou 2,8 miliardy korun.

Posílení podílu regionů

MZd na jednání vlády minulý týden předkládalo několik variant, jak v provozu LZS pokračovat. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu na jednání označil dřívější snahu systém centralizovat pod státní podnik, který připravovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), za fiasko. Česko podle něj jde cestou obvyklou v Evropě, kdy provoz letecké záchranné služby nezajišťuje armáda, ale soukromníci se specializovanými vrtulníky. Vláda ale nakonec rozhodla o posílení podílu regionů, kde se o LZS stará některé z ministerstev.

Letecká záchranná služba v tuzemsku

LZS v Česku funguje od dubna 1987. Od poloviny 90. let se stabilně zajišťuje z deseti stanovišť, která jsou majetkem jednotlivých krajů, výjimkami jsou vojenská základna v Plzni-Líních a pražské ruzyňské letiště.

Od roku 2021 provozují LZS na osmi stanovištích soukromníci. Společnost DSA má na starosti České Budějovice, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Brno a Jihlavu. Firma Air Transport Europe (ATE) pak létá z Ostravy a Olomouce. Vrtulníky na stanovišti v Praze-Ruzyni provozuje na základě dohody mezi úřady ministerstvo vnitra, v Plzni-Líních pak ministerstvo obrany. Svou základnu v současné době nemají Pardubický, Středočeský, Zlínský a Karlovarský kraj.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví připadá v ČR na jedno stanoviště letecké záchranné služby 1 087 000 obyvatel. Například na Slovensku je to 778 000 lidí, v Rakousku 536 000, v Polsku 1 720 000. Záchranářský vrtulník vzlétá k pacientovi asi ve třech procentech nejzávažnějších případů. Jde například o vážné dopravní nehody, zástavy srdce, popáleniny nebo úrazy v nepřístupném horském terénu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením ZZS HKH

Štítky Česko, Praha, Ostrava, Brno, armáda, letecká záchranná služba, Ministerstvo vnitra České republiky, záchranáři, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od roku 2028 by v záchranářských vrtulnících měli létat také policisté. Změna se týká Ostravy, Brna a Prahy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.