Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Boj s nedostatkem zubařů v kraji pokračuje. Nová ordinace do konce roku začne fungovat v Chuchelné

V Chuchelné v polském příhraničí vznikne nová zubní ambulance, první pacienty by zubaři měli ošetřit do konce roku. Moravskoslezský kraj na ni přispěl 3,5 milionu korun. Další 2,2 milionu korun pak poskytl na modernizaci stávajících zubních ambulancí ve Frýdku-Místku.

Obě dotace schválili krajští radní v rámci programu cíleného na podporu stomatologie. Letos kraj přispěl na nové zubní ambulance celkem přes 14 milionů korun.

„Každá nová zubní ordinace je pro stovky lidí z našeho kraje obrovskou pomocí. Nedostatek zubařů trápí dlouhodobě náš region i celou republiku. Na Opavsku v obci Chuchelná zřídí díky krajskému příspěvku krnovská nemocnice novou ambulanci. Za krajské peníze pořídí dvě zubní soupravy, tedy zubařská křesla s příslušenstvím včetně potřebného nábytku. Ordinovat zde budou stomatologové právě z nemocnice v Krnově,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

Nedostatek zubařů trápí celé Česko dlouhodobě. Moravskoslezský kraj se problém snaží řešit. Studentům nového oboru zubní lékařství na Ostravské univerzitě přispěl 14 milionů na vybavení cvičné ordinace. V minulých dvou letech hejtmanství financovalo rozvoj zubní péče na území regionu více než 50 miliony korun.

„Stomatologie samozřejmě není jediným oborem, který Moravskoslezský kraj intenzivně podporuje. Průběžně přispíváme krajským nemocnicím na obnovu či rozšíření přístrojové techniky napříč obory. Letos půjde do této oblasti z krajského rozpočtu přes 100 milionů korun. Například karvinská nemocnice teď získala 1,5 milionu korun na vybavení jednodenní gynekologie v Orlové. Jednou z našich priorit je totiž v různých oborech posílit výkony v šetrnějším jednodenním režimu tak, aby mohli pacienti do 24 hodin na rekonvalescenci do domácího prostředí,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, Opavsko, zuby, zubaři, ordinace, lékař, Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj s nedostatkem zubařů v kraji pokračuje. Nová ordinace do konce roku začne fungovat v Chuchelné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.