Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V Lázních Darkov u Karviné se bude léčit pětatřicet ukrajinských dětí. Na ozdravný pobyt se lidé složí ve sbírce

Téměř čtyři desítky ukrajinských dětí s neurologickými a pohybovými problémy se budou na podzim léčit v Lázních Darkov v Karviné. Termín jejich příjezdu ještě není znám. Jejich pobyt zaštiťuje nadační fond Future for Ukraine, který zorganizoval sbírku, řekl mluvčí lázní Miroslav Slaný.

Původně se uvažovalo o mnohem menším počtu dětských pacientů. „Sbírka je vypsaná na 35 dětí, které přijedou rehabilitovat do Lázní Darkov. Přesné datum příjezdu zatím nemáme, sbírka ještě není ještě ukončena," uvedl. Dodal, že půjde o děti s neurologickými a pohybovými problémy, po úrazech, zlomeninách rukou, nohou a učící se znovu chodit.

„Podle původních informací by měly děti dorazit někdy během září či října. Ale ještě nechceme sdělovat přesný termín, než se sbírky naplní," řekl Slaný. Děti budou z celého území Ukrajiny. Jakou léčbu podstoupí ale zatím není jasné. „Každé dítě bude řešeno individuálně podle aktuálního zdravotního stavu. Podle toho budou naordinovány léčebné procedury," vysvětlil mluvčí.

Lázně Darkov mají zkušenosti s léčbou zraněných vojáků z Ukrajiny a loni na podzim tam byl po několika letech příprav otevřen specializovaný špičkový dětský Odborný léčebný ústav, který úspěšně léčí dětské pacienty s pohybovými a neurologickými problémy z celé republiky i ze zahraničí. „Nabízí nejmodernější metody včetně špičkové robotické rehabilitace. V karvinských Lázních Darkov proslulých nejmodernější robotickou rehabilitací se tak nyní mohou léčit děti už od dvou let věku," doplnil.

Unikátní je podle Slaného například metoda TheraSuit, kterou Lázně Darkov úspěšně využívají a nyní je k dispozici i dětem. Jde o neurorehabilitační cvičení ve speciálním oblečku, který vytváří novou paměťovou stopu, informaci o tom, jak udělat daný pohyb.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Lázní Darkov

Štítky Lázně Darkov, lázně, Karviná, ozdravný pobyt, Ukrajina, zdraví, boje, děti, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lázních Darkov u Karviné se bude léčit pětatřicet ukrajinských dětí. Na ozdravný pobyt se lidé složí ve sbírce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.