Počasí dnes21 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Na Olešné stále platí zákaz koupání. Hygienici našli sinice, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy

V nádrži Olešná na Frýdecko-Místecku zůstává v platnosti zákaz koupání, a to kvůli velkému množství sinic. Kontrolní vzorky hygienici znovu odeberou v následujícím týdnu, řekl mluvčí hygieniků Aleš Kotrla.

Hygienici v tomto týdnu odebírali vzorky vody ze sledovaných nádrží na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. „Ve vodní nádrži Žermanice, na všech třech koupacích místech došlo k výraznému snížení množství sinic ve vodě, i přesto hodnoty překračují první stupeň, hodnotíme nádrž tedy oranžovým symbolem, což znamená zhoršená jakost vody," uvedl Kotrla.

Podobná je situace i ve vodní nádrži Brušperk a v Těrlické přehradě na koupacích místech Pacalůvka a Těrlicko Střed.

„Zhoršená kvalita vody představuje zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží pro vnímavé jedince, jako jsou malé děti, těhotné ženy, alergici či osoby s oslabeným imunitním systémem. Těmto rizikovým skupinám doporučujeme zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat nejlépe pitnou vodou," uvedl Kotrla.

Připomněl, že sinice obsahují látky, které mohou způsobovat různé alergické reakce. Po koupání mohou mít lidé kožní vyrážky, zarudlé oči či rýmu. Některé druhy sinic mohou produkovat i různé jedovaté látky, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto David Juchelka

Štítky Frýdek-Místek, Olešná, přehrada, koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Olešné stále platí zákaz koupání. Hygienici našli sinice, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.