Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Sezona venkovního koupání pomalu končí. Hygienici našli v některých moravskoslezských nádržích sinice

Moravskoslezští hygienici v tomto týdnu udělali poslední kontrolu kvality vody v přírodních nádržích v letošní koupací sezoně. Vzorky odebírali na Bruntálsku, Novojičínsku a Opavsku. Laboratorní analýzy potvrdily zhoršenou kvalitu vody v rybníku Pod hradem v Bohušově a ve vodních nádržích Čerťák a Kacabaja, kde se stále vyskytují sinice.

Hygienici přestanou některá místa hlídat

Oproti minulému týdnu se zlepšila kvalita vody v nádrži Údolí mladých v Bílovci. Novinářům to sdělil mluvčí hygieniků Aleš Kotrla.

„Vzhledem k přetrvávajícímu letnímu počasí doporučujeme ve vodách, které již nejsou kontrolovány hygienickými stanicemi ani provozovateli vodních ploch, provést takzvaný Maršálkův test pro potvrzení přítomnosti sinic," uvedli hygienici.

Sinice mohou lidé odhalit sami

K testu je potřeba průhledná láhev, kterou je nutné naplnit vodou asi dva centimetry pod hrdlo a nechat přibližně 20 minut odstát.

„Jestliže se vytvoří u hladiny zelený proužek nebo povlak, který vypadá jako zelená krupice nebo sekané jehličí a zbytek vody zůstal čirý, jedná se o přítomnost sinic ve vodě. Jestliže zůstala voda zelená, obsahuje řasy," uvedl Kotrla.

Pozor na řasy

Dodal, že pokud si lidé nejsou jistí kvalitou vody a nemají u sebe láhev, mohou opatrně vstoupit do vody po kolena tak, aby se nerozvířili usazeniny na dně.

„Pokud si přes zelenou vodu neuvidí na palce u nohou, raději by do vody dál chodit neměli. Kromě přítomnosti sinic může být koncentrace řas tak velká, že by mohla vyvolat alergickou reakci," doplnil mluvčí.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, koupání, nádrže, koupaliště, rybník, rekreace, zdraví, plavání, sinice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona venkovního koupání pomalu končí. Hygienici našli v některých moravskoslezských nádržích sinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.