Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Zásah terapeuta je často klíčový. Ostrava podpoří projekt pomáhající dětem se sklony k rizikovému chování

Dětí s psychickými problémy v Česku přibývá. Řada z nich také trpí sklony k rizikovému či kriminálnímu chování. Na Ostravsku mladým lidem v nesnázích pomáhá spolek Institut prevence, jejich problémy řeší respektujícím přístupem a vhodnou formou skupinové či individuální terapie.

Kapacity psychologů nestačí

Dětí s psychickými problémy podle odborníků přibývá, Česko ovšem dlouhodobě trápí nedostatek klinických psychologů. Některé rodiny tak na psychologickou intervenci čekají i celé měsíce. Nicméně, pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci potřeba řešit neprodleně.

V rámci prevence proto se ostravští radní rozhodli podpořit projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8 až 18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování, uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná

Ulevit přetíženému systému

Cílovou skupinou projektu jsou nezletilé děti a mladiství z Ostravy s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování, které jsou v péči školních psychologů, školních sociálních pedagogů, kurátorů pro děti a mládež nebo probačních úředníků.

Pro tuto skupinu dětí je typické násilí, užívání návykových a omamných látek, krádeže, loupeže i nevhodné sexuální chování. Tito mladí lidé podle předsedy spolku Institut prevence Lukáše Grochala často mívají náročné vztahy v rodině, zhoršený školní prospěch a kázeň, závislostní chování, poruchy příjmu potravy, tendence k sebepoškozování i sebevražedné sklony.

Potřebují respekt, bezpečné prostředí a pozitivní vzor, míní předseda spolku

„Po zkušenostech z předchozích let víme, že tato mládež má vůli osobnostně růst a zvyšovat svou kvalitu života. Potřebuje k tomu respekt, partnerský a vlídný přístup, pocit bezpečí a přijetí a pozitivní vzor dospělé osoby. Jsme si také vědomi, že je nutné pracovat s celou rodinou a s jejich sociální realitou. A to vše jim prostřednictví realizace projektu nabízíme,“ vysvětlil Grochal.

Každé z dětí si projde pěti až patnácti sezeními. Práce terapeuta začíná úvodní schůzkou, na které se sejdou dítě, jeho zákonný zástupce i pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Za účasti všech přítomných se stanoví forma terapie i vhodný terapeut.

Projekt dokáže zachraňovat životy

Následná terapie se zaměřuje na eliminaci nežádoucích projevů chování, na práci s emocemi, stabilizaci narušené psychické rovnováhy, ale také na podporu pozitivní atmosféry v rodině, vyjmenoval Grochal.

„Při práci s klientem je vždy navozeno a udržováno bezpečné, podnětné a motivující prostředí. Mladí lidé mají prostor pro zpětnou vazbu, získání emočně korektivních zkušeností, poznání nových vzorců chování a posílení pozitivních povahových rysů. Velmi často tyto pozitivní vzory ve svém okolí nemají,“ nastínil atmosféru terapie Grochal.

Individuální terapie je klíčová

Grochal dodal, že spolek od roku 2020 pořádal terapeutické skupiny. Řada dětí však z mnoha důvodů terapii ve skupině podstoupit nemůže. Jelikož počet těchto případů rostl a přesahoval kapacity spolku, rozhodlo se jeho vedení v roce 2024 realizovat samostatný projekt zaměřený na individuální terapie.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Iva Sokolovská

Štítky Ostrava, mentální zdraví, psycholog, terapie, terapeut, projekt, rodina, psycholog, pomoc, problémy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásah terapeuta je často klíčový. Ostrava podpoří projekt pomáhající dětem se sklony k rizikovému chování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.