Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Ostravané ze záplavových oblastí se přes víkend mohou nechat naočkovat proti žloutence A

Lidé z Ostravy, jejichž domy v minulých dnech zaplavila voda, se mohou od soboty nechat preventivně očkovat proti žloutence typu A. Očkovat se bude na několika místech, například v nemocnicích a na výstavišti Černá louka.

Na síti X to v pátek uvedl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Očkování, které lidem doporučují hygienici, bude zdarma.

„V Ostravě bude v sobotu zahájeno bezplatné mimořádné preventivní očkování proti virové hepatitidě A," uvedl Maďar. Doplnil, že očkovat se bude i v neděli, po oba dny vždy od 8:00 do 15:00 v pavilonu A na výstavišti Černá louka.

Maďar, který je epidemiologem a odborníkem na prevenci infekčních onemocnění, ke svému příspěvku na síti X zároveň přiložil vyhlášku krajské hygienické stanice. V té je uvedeno, že zájemci se mohou nechat očkovat rovněž v městské a fakultní nemocnici a dále ve Zdravotním ústavu na Partyzánském náměstí.

Hygienici očkování doporučují především lidem z obvodů Moravská Ostrava a Přívoz a také těm, kteří pobývali v evakuačních centrech.

Žloutenka typu A je označována také jako nemoc špinavých rukou. Státní zdravotní ústav (SZÚ) už dříve varoval před tím, že v postižených oblastech hrozí i vyšší riziko nákazy salmonelózou, úplavicí nebo tularémií. Podle dat SZÚ bylo žloutenky typu A letos zaznamenáno do konce srpna 239 případů, loni a předloni byly případů řádově desítky. Nejvíc v posledních deseti letech bylo 930 nemocných v roce 2016.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, zdraví, očkování, žloutenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravané ze záplavových oblastí se přes víkend mohou nechat naočkovat proti žloutence A  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.