Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Hygienici varují: používejte mýdla a dezinfekci. Všechno, co bylo zatopené, může být zdrojem infekce

Hygienici varují obyvatele postižených oblastí nebo dobrovolníky, kteří tam jezdí pomáhat, že všechno, co bylo v kontaktu s povodňovou vodou, může být zdrojem infekce. Objevit se mohou žloutenka, leptospiróza, úplavice nebo průjmy. Lidé by si měli důkladně mít ruce mýdlem nebo používat dezinfekci s obsahem alkoholu.

“Cokoliv, co bylo v kontaktu s povodňovou vodou, může být zdrojem infekce. Objevit se mohou nejen žloutenka typu A, leptospiróza či bacilární úplavice, ale také různá průjmová onemocnění. Všechna znamenají další zátěž pro už tak vyčerpaný organismus, proto je tak důležité dbát na prevenci nákazy," varuje infektolog a předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.

Nejvíce ohrožené jsou děti, senioři a chronicky nemocní. Infekce se přitom mohou vyskytnout i delší dobu po záplavách, jak postupně probíhá likvidace škod.

Základem je pečlivé mytí rukou mýdlem a používání dezinfekce s obsahem alkoholu. Lidé by měli pít pouze zcela zdravotně nezávadnou nebo balenou vodu, nejíst zaplavené potraviny a při úklidu důsledně používat ochranné pomůcky, pevnou nepromokavou obuv, rukavice a případně respirátor nebo brýle.

“Povodňová vlna s sebou nesla všechno, čím se prohnala, takže i fekálie či mrtvá zvířata. Proto je potřeba vnímat vybavení zaplavené domácnosti včetně nábytku, nádobí nebo hraček jako možný zdroj choroboplodných zárodků a postupovat podle hygienických pravidel," podotkla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Zuzana Babišová. I malý škrábanec nebo oděrka mohou způsobit přenos infekce do těla.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Lenka Pešáková v tiskové zprávě upozornila, že lidé by také měli sledovat svůj zdravotní stav a hlídat domácí zvířata, zda jsou v pořádku. "V případě výskytu dýchacích nebo trávicích potíží, hnisajících oděrek, vyrážek nebo teploty je potřeba kontaktovat lékaře a informovat ho o pohybu v zaplavené oblasti,“ nabádá.

Hygienici jsou lidem k dispozici pro jejich dotazy, detailní informace jsou například na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví nebo Státního zdravotního ústavu

Krizové linky
Pro dotazy týkajícími se kvality vody, kontaminace studní, hygieny potravin, případných epidemických rizik a dalších potíží spojených s povodňovou situací, provoz od pondělí do pátku v čase od 8 do 15 hodin.
Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje
585 719 719 nebo e-mail: povodne@khsolc.cz.
Krajská hygienické stanice Moravskoslezského kraje
595 138 122 – informace k problematice pitné vody a studní
595 138 117 – informace k epidemiologické situaci
595 138 134 – informace k potravinám
606 704 864 – informace týkající se školských zařízení
595 138 129 – informace k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky infekční onemocnění, povodeň, infekce, varování, krajská hygienická stanice, dezinfekce, čištění, nemoc, jídlo, zdraví, žloutenka, organismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici varují: používejte mýdla a dezinfekci. Všechno, co bylo zatopené, může být zdrojem infekce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.