Hygienici varují před konzumací zrajícího sýra z Rakouska, který se objevil v jídelníčku lidí z Novojičínska. Zmíněný sýr obsahuje bakterie, které mohou způsobit infekci listerióza. Tato nemoc je nebezpečná především pro seniory a těhotné ženy. Výrobcem závadné pochutiny je rakouská firma Wilder Käser, v Česku ho prodává firma AK25 z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku.
Hlavní hygienička ČR Barbora Macková varovala před zrajícím sýrem s názvem Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur. Zdraví nebezpečný sýr odhalili hygienici a pracovníci veterinární správy na základě podnětu od spotřebitele. Ten měl po konzumaci sýra ze šarže s datem spotřeby do 25. prosince zdravotní potíže.
Kontroloři ve frenštátském skladu tuto šarži už nenašli, odebrali proto vzorky ze šarže s datem spotřeby do 18. ledna. Rovněž byla závadná. U všech odebraných vzorků byl podle ministerstva zdravotnictví výrazně překročen limit pro obsah bakterií Listeria monocytogenes.
Inkubační doba onemocnění listeriózou, kterou bakterie způsobuje, je jeden až čtyři týdny. Při lehké formě jsou podle hygieniků příznaky podobné chřipce – malátnost, bolesti hlavy a horečka. Mohou se vyskytnout i záněty středního ucha, vedlejších obličejových dutin nebo močových cest. Při těžké formě onemocnění se může rozvinout až zánět mozku nebo sepse. Obzvláště rizikové je toto onemocnění pro citlivé skupiny lidí, jako jsou malé děti, těhotné ženy, senioři nebo lidé s chronickým onemocněním.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.