Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nemocnice v Krnově má ojedinělý systém na přepravu laboratorních vzorků

Krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku uvedla do provozu transportní systém pro klinické vzorky. Pomocí 2,5 centimetru širokého potrubí propojuje jednotlivé pavilony nemocnice se speciálním přístrojem v Centrální laboratoři. Vybudování stálo 15,5 milionu korun, část nákladů uhradil Moravskoslezský kraj. Transportní systém, který dokáže ke vzorkům přiřadit i odpovídající dokumentaci, je zatím v Česku ojedinělý, řekl novinářům ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec.

Dosud s jednotlivými vzorky museli do laboratoře docházet zdravotníci. "Fungovalo to tak, že se na každém oddělení vždy nabralo v určitém časovém úseku více vzorků a následně s nimi šel zdravotník pěšky do laboratoře. Jen cesta tam a zpět mu trvala až 15 minut. Následně si vzorky ručně převzali laboranti, kteří je třídili a připravovali k provedení rozborů," uvedl Václavec.

Například z dětského pavilonu nemocnice do centrální laboratoře je to přes 250 metrů koridorem a po schodech. Vzorek tuto vzdálenost urazí transportním systémem za 23 vteřin. "Každý vzorek je opatřen čárovým kódem, který obsahuje přidělený identifikátor pacienta i požadavky na jednotlivé rozbory. Personál vzorek přímo na oddělení vloží do systému, který jej ihned doručí do centrální laboratoře," uvedl Václavec.

Podle primáře Centrální laboratoře Jakuba Ručky je největší výhodou systému to, že se minimalizuje nutnost manipulace s vzorkem. "Druhým obrovským plusem je, že zároveň s tou zkumavkou chodí i elektronická data k tomu danému vzorku a pacientovi a ten systém to umí automaticky zpracovat a ke každému takovému vzorku data přiřadit," uvedla Ručka. Systém umožňuje zrychlit zpracování vzorků a zvyšuje i bezpečnost při nakládání se vzorky.

"Tohle pozná hlavně personál nemocnice, zvlášť při různých epidemiích a podobných situacích, protože je eliminován styk personálu s infekčními vzorky. Snažili jsme se zajistit dostupnost systému i z těch odlehlejších budov, které v areálu jsou. Nemáme to zatím propojeno tak, že by každé oddělení mělo svoji osobní větev, je to většinou dimenzováno na nějaké společné prostory, které jsou pro více pracovišť. Je určitě vizí dostat jednotlivé větve na každé odborné pracoviště, které vzorky posílá," doplnil Ručka.

Transport zkumavek zajišťuje vzduch. Dodavatelská společnost ručí za to, že vzorky zůstanou nepoškozené. Poté, co vzorky dorazí do centrální laboratoře, končí přímo ve speciálním přístroji, který scanuje a kontroluje čárové kódy jednotlivých vzorků, automaticky je přijme, odvíčkuje a připravuje k rozborům podle priority. Transportní systém malých klinických vzorků v krnovské nemocnici má čtyři linky. S laboratoří je propojen pavilon dětského oddělení, pavilon neurologického oddělení, interní oddělení a ARO oddělení.

"V nejbližších letech chceme transportní systém rozšířit o další čtyři linky. S laboratoří chceme propojit onkologický stacionář, kde na základě rychlých rozborů vzorků budeme vědět, zda onkologicky nemocnému pacientovi podávat cytostatika. Svůj význam bude mít transportní systém v rámci nového urgentního příjmu. Stejně tak najde své opodstatnění na oddělení chirurgie a na plicním oddělení,“ dodal Václavec.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Krnov

Štítky ČR, nemocnice, Krnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Krnově má ojedinělý systém na přepravu laboratorních vzorků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.