Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Dotace na grilování a posezení? Na Ostravě-Jihu padají rekordy

Pokud si lidé chtějí užít společné grilování, posezení, soutěže i sportovní aktivity, mají v nejlidnatějším ostravském obvodě Ostrava-Jih velikou šanci, že se dočkají finanční podpory od místní radnice. Ta již třetím rokem podporuje projekt vzniku komunit a sousedských vztahů nazvaný Sousedství!!! Zájem o dotace je letos rekordní.

Maximálně 10 tisíc korun

Během jednoho roku radnice vyhlašuje hned tři výzvy. Již letošní první, dubnová, přinesla 36 přihlášek. „To je více než celkový počet v loňském roce,“ uvádí mluvčí městského obvodu Bronislava Rudinská Supíková.

„Sousedé měli zájem uspořádat aktivity v souhrnné hodnotě přesahující 300 tisíc korun, na první vlnu žádostí přitom bylo vyčleněno 100 tisíc korun. Vedení obvodu obratem přišlo s řešením a celkovou dotační sumu navýšilo,“ popisuje mluvčí způsob, jakým se radní s velkým množstvím žádostí vypořádali. Lidé na každou akci mohou žádat maximálně 10 tisíc korun. Velká část žádostí je právě o tuto maximální částku

Kolegové si lámali hlavu

„Kolegové, členové komise, která se každou přihlášenou akcí zabývá a rozhoduje o sumě přidělené dotace, si lámali hlavu, jak uspokojit co nejvíce smysluplných žádostí, a přitom dát každému z autorů nějakou rozumnou podporu,“ líčí těžkosti s rozdělováním dotací tolika přihlášeným starosta obvodu Martin Bednář (ANO). A jedním dechem dodává, že radnice si váží každého Jižana, který chce něco udělat pro ostatní. Částka na projekt Sousedství!!! tedy bude podle Bednáře zdvojnásobena. „Na akce pro sousedy půjde ročně 600 tisíc korun z rozpočtu obvodu, každá vlna má k dispozici 200 tisíc,“ doplňuje starosta.

O nejlepší guláš

V květnu a v červnu se podpory dočká celkem 29 akcí. „Nejčastěji jde o grilování a společná posezení, nechybí ale také řada soutěžních či sportovních aktivit. Novinkou jsou například turnaje v šipkách, stolním tenise a lukostřelbě, cvičení pro všechny generace nebo soutěž ve vaření bramborového guláše,“ upřesňuje Bronislava Rudinská Supíková.

Sousedství!!! realizuje městský obvod jako formu účelových dotací. Žádost může podat každý obyvatel Jihu, který chce uspořádat společné setkání nebo aktivitu pro své sousedy.  V letošním roce se tak uskuteční ještě dvě vlny.

Žádosti na akce plánované na letní prázdniny je možné podávat od 1. do 15. června, aktivity konané v září a říjnu je možné přihlásit od 1. do 15. srpna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Ostrava-Jih

Štítky grilování, Ostrava-Jih, rekord, dotace, radnice, letní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace na grilování a posezení? Na Ostravě-Jihu padají rekordy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.