Horka zvyšují riziko otravy jídlem. Jak zdravotním problémům předejít?

Autoři | Foto Kärcher

Vysoké teploty zvyšují riziko otravy z jídla. Odborníci radí, jak zdravotním nešvárům předejít. Klíčovou roli hraje i způsob nakupování a samotné skladování potravin ve spížích.

Ideální podmínky pro bakterie

Letní vedra, která aktuálně sužují Česko, nepředstavují riziko jen pro zdraví a komfort lidí, ale i pro bezpečnost potravin. Vysoké teploty totiž vytváří ideální podmínky pro rychlé množení bakterií a mikroorganismů v potravinách. To podle Potravinářské komory ČR může vést i k závažným otravám. Odborníci proto apelují na lidi, aby byli během nákupu, přepravy i skladování potravin obezřetní.

Rizikové je i grilování

Syrové potraviny, jako jsou vejce a maso, bychom měli držet odděleně od ostatních, abychom předešli možné kontaminaci. Potravináři zároveň doporučují dodržovat správné hygienické podmínky při přípravě pokrmů, rizikové může být i grilování. Ještě pečlivější by v těchto dnech měli být také distributoři a prodejci potravin.

„Při nákupu doporučujeme začínat trvanlivými potravinami a chlazené nebo mražené výrobky brát až na závěr. Pokud potraviny přepravujete autem, uložte je do termotašky, izolovaného boxu nebo autochladničky,“ radí odborníci. V teple nad třicet stupňů se totiž potraviny můžou zkazit už po několika desítkách minut. 

Pozor na změny teplot

Vyvarovat bychom se měli také prudkým změnám teplot. Například vejce se při přechodu z chladného do teplého prostředí orosí, a právě vlhkost na povrchu pak usnadňuje šíření mikroorganismů. Podobné je to i s pečivem, zejména chlebem.

„Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií,“ varuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.


 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky léto, horko, potraviny, jídlo, bakterie, otrava jídlem, zdraví, nákup

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.