Dnes, 12:00
Vysoké teploty zvyšují riziko otravy z jídla. Odborníci radí, jak zdravotním nešvárům předejít. Klíčovou roli hraje i způsob nakupování a samotné skladování potravin ve spížích.
Letní vedra, která aktuálně sužují Česko, nepředstavují riziko jen pro zdraví a komfort lidí, ale i pro bezpečnost potravin. Vysoké teploty totiž vytváří ideální podmínky pro rychlé množení bakterií a mikroorganismů v potravinách. To podle Potravinářské komory ČR může vést i k závažným otravám. Odborníci proto apelují na lidi, aby byli během nákupu, přepravy i skladování potravin obezřetní.
Syrové potraviny, jako jsou vejce a maso, bychom měli držet odděleně od ostatních, abychom předešli možné kontaminaci. Potravináři zároveň doporučují dodržovat správné hygienické podmínky při přípravě pokrmů, rizikové může být i grilování. Ještě pečlivější by v těchto dnech měli být také distributoři a prodejci potravin.
„Při nákupu doporučujeme začínat trvanlivými potravinami a chlazené nebo mražené výrobky brát až na závěr. Pokud potraviny přepravujete autem, uložte je do termotašky, izolovaného boxu nebo autochladničky,“ radí odborníci. V teple nad třicet stupňů se totiž potraviny můžou zkazit už po několika desítkách minut.
Vyvarovat bychom se měli také prudkým změnám teplot. Například vejce se při přechodu z chladného do teplého prostředí orosí, a právě vlhkost na povrchu pak usnadňuje šíření mikroorganismů. Podobné je to i s pečivem, zejména chlebem.
„Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií,“ varuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám