Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Frýdek-Místek chce zubní pohotovost, zubařům za její provoz nabízí až dva miliony korun ročně

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou v rámci pohotovosti ošetřovat pacienty o víkendech a svátcích. Za služby navíc jim nabízí až dva miliony korun ročně. Z kraje zaznělo, že jde o vydírání. Místní zubaři si prý berou pacienty za rukojmí a požadují příliš vysoké hodinové sazby.

Snaha obnovit zubní pohotovst podle města přišla už v roce 2021, od té doby se o zřízení služby jedná. 

„Po měsících jednání se zřizovatelem služby Moravskoslezským krajem a stomatology, které nepřineslo výsledek, radnice volí nový postup. Nabízí finance napřímo těm stomatologům, kteří budou ošetřovat pacienty v rámci pohotovosti alespoň o víkendech a svátcích," uvedla mluvčí Frýdku-Místku Jana Musálková Jeckelová

Radnice proto ze svého rozpočtu vyčlenila dva miliony korun na rok pro zubaře nebo instituce na území města, kteří by zubní pohotovost provozovali. „Vyčerpali jsme všechny ostatní možnosti na zřízení zubní pohotovosti ve Frýdku-Místku. Jednali jsme s krajem, Nemocnicí ve Frýdku-Místku, Oblastní stomatologickou komorou. Přesto nadále usilujeme o fungující zubní pohotovost. Nakonec jsme při dalších jednáních se stomatology dospěli k vypsání dotačního titulu,“ vysvětlil primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

O provozování zubní pohotovosti se mohou ucházet místní zubaři nebo zdravotnické instituce, získají za to od města kompenzaci. Dotace by jim podle náměstka pro sociální péči a zdravotnictví Marcela Sikory (SPOLU) měla pokrýt zvýšené náklady související s navíc odpracovanými hodinami. 

Na stanovisko radnice neprodleně zareagoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO). 

„Rozumíme snaze města zajistit přímo ve Frýdku-Místku zubní pohotovost, sami jsme na toto téma několikrát intenzivně jednali s frýdeckomísteckými zubaři. Zatímco ve všech ostatních okresech regionu jsme našli společnou řeč a zubní pohotovost tam funguje, ve Frýdku-Místku jsme byli nemile překvapení místními stomatology. Bez skrupulí si řekli o hodinovou sazbu, která by byla oproti ostatním pohotovostem v kraji více než trojnásobná. Frýdeckomístecké pacienty si tak jejich zubaři dlouhodobě berou za rukojmí a nerozpakují se za svou péči požadovat i tři a půl tisíce korun na hodinu. Na takové vydírání nemůžeme přistoupit a malinko se divíme, že tomuto způsobu vyjednávání jde město na ruku," uvedl Gebauer.

Gebauer také doplnil,  že kraje mají ze zákona povinnost občanům zajistit na svém území alespoň jednu zubní lékařskou pohotovostní službu. V Moravskoslezském kraji je zubní pohotovost k dispozici hned v sedmi městech, a to v Ostravě, Bruntále, Krnově, Třinci, Karviné, Havířově a Opavě. Občanům Frýdecko-Místecka vzkázal, že z centra města jsou v křesle ostravské pohotovosti, která funguje nepřetžitě, do dvaceti minut.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Frýdek-Místek, zubaři, pohotovost, zuby, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdek-Místek chce zubní pohotovost, zubařům za její provoz nabízí až dva miliony korun ročně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.