Státní veterinární správa (SVS) našla ve třech různých masných výrobcích ve Zlínském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji bakterie listerie. Šlo o produkty od menších lokálních výrobců, kteří už veškeré výrobky z dotčených šarží rozprodali ve svých prodejnách. Datum spotřeby ale ani v jednom případě ještě nevypršelo. Lidé, kteří si výrobky koupili, by je neměli jíst a mohou je vrátit v místě nákupu, uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Výrobků s listeriemi bylo dohromady mírně přes 100 kilogramů. SVS vzorky odebrala při dozorové činnosti, v době oznámení výsledků laboratorních vyšetření byly už celé šarže výrobků prodány. SVS nařídila výrobcům pozastavení výroby daných produktů. „Výrobci také musí provést mimořádnou sanitaci provozů a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté jim bude umožněno pokračovat ve výrobě," uvedl Vorlíček.
Ve Zlínském kraji šlo o Míškovickou zvěřinovou klobásu od společnosti Venison CZ z Míškovic na Kroměřížsku. V Moravskoslezském kraji šlo o Vršovickou tlačenku světlou od Pavlíny Pavlíkové z Vršovic na Opavsku a v Jihočeském kraji o klobásu Svatého Sebastiána od společnosti Jatka Lišov - Petr Číhal z Lišova na Českobudějovicku.
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Pro zdravého člověka obvykle nízká dávka listerií problematická není, nebezpečí ale hrozí u lidí s oslabenou imunitou, dětí, těhotných žen a starších lidí. Bakterie likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.