Počasí dnes23 °C, zítra33 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

V tlačence z Moravskoslezského kraje našla veterinární správa bakterie listerie. Lidé by ji neměli jíst

Státní veterinární správa (SVS) našla ve třech různých masných výrobcích ve Zlínském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji bakterie listerie. Šlo o produkty od menších lokálních výrobců, kteří už veškeré výrobky z dotčených šarží rozprodali ve svých prodejnách. Datum spotřeby ale ani v jednom případě ještě nevypršelo. Lidé, kteří si výrobky koupili, by je neměli jíst a mohou je vrátit v místě nákupu, uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Výrobků s listeriemi bylo dohromady mírně přes 100 kilogramů. SVS vzorky odebrala při dozorové činnosti, v době oznámení výsledků laboratorních vyšetření byly už celé šarže výrobků prodány. SVS nařídila výrobcům pozastavení výroby daných produktů. „Výrobci také musí provést mimořádnou sanitaci provozů a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté jim bude umožněno pokračovat ve výrobě," uvedl Vorlíček.

Ve Zlínském kraji šlo o Míškovickou zvěřinovou klobásu od společnosti Venison CZ z Míškovic na Kroměřížsku. V Moravskoslezském kraji šlo o Vršovickou tlačenku světlou od Pavlíny Pavlíkové z Vršovic na Opavsku a v Jihočeském kraji o klobásu Svatého Sebastiána od společnosti Jatka Lišov - Petr Číhal z Lišova na Českobudějovicku.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Pro zdravého člověka obvykle nízká dávka listerií problematická není, nebezpečí ale hrozí u lidí s oslabenou imunitou, dětí, těhotných žen a starších lidí. Bakterie likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, potraviny, trh, zdraví, maso, bakterie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V tlačence z Moravskoslezského kraje našla veterinární správa bakterie listerie. Lidé by ji neměli jíst  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.