Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V Městské nemocnici Ostrava skončila rekonstrukce pavilonu E. Dostal internu, stacionář i chirurgickou JIP

V Městské nemocnici Ostrava skončila druhá etapa rekonstrukce pavilonu E, která začala loni v lednu. V objektu po této části oprav získala nové zázemí pro své dvě stanice interna, je v něm ale umístěna také kardiologie se stacionářem, jednotka intenzivní péče chirurgie a také ortopedicko-traumatologická stanice.

První modernizacr za sto let

Dokončené stavební úpravy stály 123,5 milionu korun bez DPH, na dalších 4,5 milionu korun bez DPH vyšlo vybavení nábytkem, uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

„Za sebou máme více než tříleté období, ve kterém probíhala postupně a za plného provozu první a druhá etapa rekonstrukce našeho klíčového pavilonu. Za jeho stoletou historii se jedná o první zásadní modernizaci. Provoz pavilonu byl energeticky velmi náročný a dosud měl za sebou pouze výměnu oken a opravu fasády," řekl Uhlig.

Dělníci modernizovali tři patra a sklepní prostory budovy mimo přízemí, kde v nepřetržitém provozu funguje centrální příjem s emergency. V jednotlivých patrech se měnily dispozice, v objektu je po opravách více koupelen i toalet. Nové jsou podlahy, omítky, rozvody nebo dveře a okna. Zrenovováno bylo přes 7000 metrů čtverečních užitné plochy. V pavilonu je 143 lůžek pro akutní péči.

Lůžková kapacita na prvním místě

Celkové náklady na obě etapy modernizace byly 291,5 milionu korun bez DPH. Město je uhradilo z Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava, kde dlouhodobě spoří peníze na modernizaci.

V pavilonu jsou dvě lůžkové stanice interny, které kvůli stavebním pracím musely být od jara 2021 umístěny v náhradních prostorách. „Prioritou rekonstrukce bylo zachování co nejvyšší lůžkové kapacity, v nových prostorách máme 44 interních lůžek. Čtyři z toho jsou monitorovaná, která nám umožňují kontinuální sledování životních funkcí pacienta. Výhodou provozování lůžkových stanic v pavilonu E2 je také strategické umístění blízko centrálního příjmu, radiodiagnostického pavilonu a oddělení chirurgie a ARO, což má provozně-organizační přínos,“ řekl primář interny Jan Šmíd.

Interna, kardiologický stacionář i chirurgická JIP

Chirurgie získala novou jednotku intenzivní péče s 12 lůžky v osmi samostatných boxech, čtyři jsou jednolůžkové a čtyři dvoulůžkové. Všechny mají klimatizaci a jsou vybaveny vzduchotechnikou, což by mělo zvýšit komfort pacientů po operacích. „Každé lůžko je vybaveno novými monitory vitálních funkcí, moderními antidekubitními matracemi a rampou pro zapojení medicinálních plynů. K dispozici máme také pět přístrojů pro umělou plicní ventilaci, která nám umožňuje pečovat o kriticky nemocné pacienty, a nový kvalitní mobilní ultrazvukový přístroj využíváme pro rychlou diagnostiku a při zajišťování invazivních vstupů,“ řekl primář chirurgie Ondřej Strnadel.

Kardiologie v prostorách otevřela stanici plánovaných příjmů se čtyřmi dvoulůžkovými pokoji a stacionářem s šesti křesly. Všechna lůžka i křesla jsou vybavena monitorem životních funkcí. „Tato kapacita je zcela dostačující pro provoz plánovaných výkonů koronárního programu i arytmologie," řekl primář kardiologie Marcel Heczko. Na podzim by měla zahájit provoz také ortopedicko-traumatologické stanice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská nemocnice Ostrava

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Ostrava, pavilon, stacionář, JIP, interna, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Městské nemocnici Ostrava skončila rekonstrukce pavilonu E. Dostal internu, stacionář i chirurgickou JIP  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.