Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Ostravská fakultní nemocnice zrekonstruovala lůžkový pavilon. Opravy vyšly na půl miliardy korun

Fakultní nemocnice Ostrava má zrekonstruovaný pavilon L, v němž je největší část lůžek tohoto zdravotnického zařízení. Modernizace rozdělená na dvě části stála 483 milionů korun, převážnou část nákladů pomohly uhradit evropské a státní dotace. Novinářům to dnes řekli zástupci nemocnice a zhotovitelů.

Budova s 12 nadzemními a dvěma podzemními podlažími má zateplenou fasádu, vyměněná okna, ale i novou vzduchotechniku. Modernizace objektu má přispět k ekonomicky úspornějšímu provozu.

Rekonstrukce exteriéru objektu začala na konci října 2022 a vyšla na 224 milionů korun. Dělníci zateplili střechu i budovu, vyměnili přes 500 oken. Největším zásahem bylo odstranění 340 balkonů. Většina z nich vážila okolo čtyř tun, některé až 8,5 tuny. Balkony se musely odřezat speciálními diamantovými kotouči o průměru 1,2 metru.

Modernizace interiéru za 259 milionů korun začala loni v únoru. Jejím cílem bylo zajistit chlazení lůžkových pokojů a dalších místností. V objektu tak bylo nezbytné instalovat nový systém vzduchotechniky.

Při opravách bylo podle náměstka ředitele pro techniku a provoz Marka Veselého nejsložitější stěhování zdravotnických oddělení. Budova se totiž opravovala za plného provozu a v jednu chvíli mohla být uzavřena vždy jen třetina tří pater. „Nejsložitější bylo vše skloubit s provozem. Museli jsme řešit přesuny oddělení, pacientů, personálu, ale i odstávky zařízení nebo dopravu materiálů," uvedl Veselý.

Podle něj vzduchotechniku měly původně jen některé prostory, například stanice JIP. „Jinak 95 procent objektu fungovalo po staru, musela se tam otevírat okna a větrat. V tomto směru je tady obrovský pokrok pro pacienty. Mělo by to dneska už všechno být klimatizované i v létě na přijatelné teploty," řekl Veselý.

Lůžkový blok se otevřel v roce 1994. Budova je vysoká 46 metrů. Ve většině pater jsou zdravotnická pracoviště, některá podlaží jsou technická. V pavilonu je 586 lůžek, 548 standardních a 38 JIP. V poslední době se v nemocnici otevřel například pavilon Oddělení psychiatrického, JIP Oddělení popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, arytmologické sály na Oddělení kardiovaskulárním nebo dvě stanice pro anesteziologicko-resuscitační intenzivní péči. Před dokončením je instalace nového robotického ozařovače CiberKnife v novém objektu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNO

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravská fakultní nemocnice zrekonstruovala lůžkový pavilon. Opravy vyšly na půl miliardy korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.