Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Frýdek-Místek si převzal Český dům. Historickou perlu v centru města čekají záchovné práce a opravy

Český dům společně s přilehlými pozemky oficiálně přešel do vlastnictví města. Radní nechali budovu ihned oplotit, do práce povolali také zaměstnance technických služeb. Nechceme, aby historická perla v centru města nadále chátrala, uvedli zastupitelé v tiskové zprávě.

Český dům se po letech chátrání dočká odborného zásahu, který je potřeba k jeho záchraně. Frýdecko-Místečtí radní budovu s významnou historií zakoupilo a plánuje v ní vybudovat zázemí pro volnočasové aktivity dětí. Nyní po všech administrativních náležitostech dům převzalo a nejprve se pustí do záchovných prací. 

„Byl to i můj sen, zachránit pro naše město kousek historie, vrátit zašlou slávu místům, ke kterým máme vztah, které nosíme v srdci. Po letech jednání, měsících příprav a týdnech administrace jsem konečně převzal klíč od Českého domu a ihned jsme odstartovali novou etapu tohoto historického skvostu," uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M) po převzetí klíčů. 

Město ihned zahájilo důkladnou kontrolu budovy a technické služby ji oplotily. Pracovníci se pokusí předejít dalšímu zbytečnému chátrání významné památky. „Mimo jiné odstraní vady, které na budově způsobil déšť, a zajistí ji tak, aby se vady neprohlubovaly. Jsme v kontaktu s Volnočasovým střediskem Klíč, se kterým vyladíme podobu jejich budoucího zázemí. Připravíme architektonickou soutěž,“ upřesnil primátor.

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Nacházely se v něm zdobené sály, divadelní pódium, knihovna a další místnosti využívané k bohatému kulturnímu životu obyvatel. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál silně zanedbaný a zdevastovaný. 

Zastupitelé Frýdku-Místku odsouhlasili koupi Českého domu a okolních pozemků. Památka už nebude chátrat

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nabytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu 19,9 milionu korun schválili zastupitelé na středečním zasedání. Město v dosud chátrajícím historickém objektu vybuduje centrum pro děti a mládež.

Městu patří pás budov od městské knihovny, kina Vlast, přes budoucí kulturní centrum, historický Národní dům a budoucí galerii Záložna. Jediný Český dům ve vlastnictví chyběl. „Nyní město spravuje souvislý pás budov a má vliv na jednotnou estetičnost a funkčnost této exponované části města," doplnil Korč.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Frýdku-Místku

Štítky Český dům, pozemek, Frýdek-Místek, nemovitost, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdek-Místek si převzal Český dům. Historickou perlu v centru města čekají záchovné práce a opravy  |  Frýdecko-Místecko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.