Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Zastupitelé Frýdku-Místku odsouhlasili koupi Českého domu a okolních pozemků. Památka už nebude chátrat

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nabytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu 19,9 milionu korun schválili zastupitelé na středečním zasedání. Město v dosud chátrajícím historickém objektu vybuduje centrum pro děti a mládež.

Nákup historické budovy z roku 1899 schválilo 23 zastupitelů ze 41 přítomných, včetně části opozice. V objektu má po rekonstrukci sídlit Volnočasové středisko Klíč, městská příspěvková organizace, která dětem a mládeži nabízí širokou paletu kroužků, táborů a dalších aktivit.

„Doslova jsme chytili poslední šanci záchrany Českého domu. V případě, že by jej získal soukromník, mohl by ho nechat zbourat nebo zcela přestavět, na což bychom neměli žádný vliv, protože budova není památkově chráněná. Naší tendencí je zachraňovat budovy s významnou historií,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Současné sídlo organizace SVČ Klíč, která patří svým rozsahem činnosti k největším volnočasovým střediskům v České republice, je v nevyhovujících prostorech.

„Klíč působí v několika městských budovách a další prostory si pronajímá. Nové sídlo v Českém domě bude bezbariérové a upravené na míru, organizaci se tak vyřeší spousta každodenních potíží a bude se moci ještě více soustředit přímo na děti. Další velkou výhodou je těsné sousedství parku Sady Bedřicha Svobody, který dětem nabídne další možnosti venkovních aktivit,“ sdělil náměstek primátora pro sociální péči, sociální služby a zdravotnictví Marcel Sikora (SPOLU).

Frýdek-Místek znovu usiluje o koupi chátrajícího Českého domu. Vlastník městu přislíbil nižší kupní cenu

Vedení Frýdku-Místku znovu usiluje o koupi chátrajícího Českého domu. Do historické budovy by město po případném nabytí a rekonstrukci chtělo přestěhovat Volnočasové středisko pro děti a mládež Klíč. O koupi by zastupitelé měli jednat na...

Původně byla nemovitost s pozemky nabízena v dražbě za 25 milionů korun, avšak první posudek města vyčíslil jejich hodnotu na 22,6 milionu. V druhé dražbě byla cena snížena na 22,5 milionu korun, město ale nepřihodilo.

„Nevzdali jsme se, nadále jsme jednali s vlastníkem a dostali jsme nabídku na přímý odkup za 21 milionů. Nechali jsme si udělat aktuální odborný odhad, který ocenil Český dům na 18,3 milionu korun. Jednali jsme dále a došli k nejnižší možné a kompromisní kupní ceně 19,9 milionu, za kterou Český dům koupíme. Naše město přišlo o celá historická jádra v důsledku socialistického bourání v 70. letech. Bylo proto velmi důležité Český dům zachránit,“ doplnil náměstek primátora pro investice, finance a rozpočet Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Nacházely se v něm zdobené sály, divadelní pódium, knihovna a další místnosti využívané k bohatému kulturnímu životu obyvatel. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál silně zanedbaný a zdevastovaný. Spolu s nabytím nemovitosti budou smírem ukončeny všechny nejasnosti okolo pozemků v parku. Náleží k nemovitosti a částečně je využívá město, naopak pozemky města jsou využívány vlastníkem Českého domu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Frýdek-Místek

Štítky Český dům, pozemek, Frýdek-Místek, nemovitost, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Frýdku-Místku odsouhlasili koupi Českého domu a okolních pozemků. Památka už nebude chátrat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.