Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Bohumín vybuduje u Kališova jezera nová mola. Jezero letos zažívá turistický boom

Bohumín na Karvinsku chystá další rozvoj rekreační lokality u Kališova jezera. Letos tam město otevřelo dřevěnou budovu s bufetem, posezením a sociálním zázemím. Do začátku příští letní sezony chce radnice vybudovat tři mola, odpočinkové plochy a přístupový chodník. Na vylepšení turistického zázemí získala evropskou dotaci šest milionů korun, celkové náklady odhaduje na 16 milionů, řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

Letošní vylepšení areálu podle ní zvýšilo zájem o nejoblíbenější místo pro letní turistiku ve městě. „Kališovo jezero aktuálně zažívá ještě větší boom než v minulých sezonách. Potvrzuje to vytíženost parkovacích ploch. Město letos ke stávajícím třem přidalo čtvrtou a během horkých slunečných dnů je plno na všech," uvedla mluvčí.

Město tak plánuje, že příští rok dokončí cyklostezku přímo k jezeru, a postaví na jeho břehu přístupové molo pro plavce. Další dvě doplní na vodní hladinu. „Tento koncept se nám osvědčil u Vrbického jezera, kde jsme před třemi lety za pomoci evropské dotace vystavěli systém plovoucích mol. Díky tomu jsme mohli otevřít půjčovnu loděk a šlapadel, konají se tam divácky populární závody dračích lodí a během koupací sezony se zvýšila návštěvnost," řekl starosta Petr Vícha (SOCDEM).

Hlavní molo u břehu Kališova jezera bude pod beachvolejbalovým hřištěm, kde je teď přístup do vody přes betonové panely. „Ty nejsou z hlediska údržby a bezpečnosti ideální variantou. Břehová plošina s přístupovými moduly a přechodovým schodištěm bude komfortnější. Její délka lehce přesáhne 20 metrů, na šířku bude mít osm metrů. Doplní ji dvě plovoucí mola na vodní hladině o rozloze čtyřikrát šest metrů,“ řekl místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

V areálu přibude od asfaltové cesty s cykloboxy štěrkový chodník a čtyři dřevěná dvojlehátka. Z Ovocné ulice kolem jezera až na pláž povede nová cyklostezka za zhruba deset milionů korun. Vše by se mělo otevřít ještě před příštími letními prázdninami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Moravskoslezský kraj, Karvinsko, Kališovo jezero, koupání, rekreace, příroda, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumín vybuduje u Kališova jezera nová mola. Jezero letos zažívá turistický boom  |  Karvinsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.