Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Stovky dobrovolníků vysadily pod vrcholem Velkého Javorníku přes tři a půl tisíce stromů

Přes tři a půl tisíce stromů vysadily stovky dobrovolníků pod vrcholem Velkého Javorníku v Beskydech. Pravidelné akce Stromy pro Javorník se účastní hlavně studenti, sázely se převážně buky, duby, modříny a borovice.

V terénu se letos sešel rekordní počet dobrovolníků. Bezmála tři stovky studentů krajských gymnázií z Frýdku Místku, Frýdlantu nad Ostravicí a Hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm a další dobrovolníci vysadily během dvou dnů přes 3700 stromů. Sázely se převážně buky, duby, modříny a borovice.

"Jde nám především o to, aby si děti i rodiče uvědomili, co pro nás lesy znamenají a jak se v lese máme chovat. Proto je nutné takovéto akce pořádat a výsledkem není jen zalesnění konkrétního místa v lese, ale pozitivní působení v oboru životního prostředí. Což potvrzuje stále větší zájem sázejících," netajil spokojenost ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.

Akci Stromy pro Javorník pravidelně od roku 2021 pořádají Moravskoslezský kraj a Biskupské lesy. "Od vzniku akce se nám v Beskydech podařilo vysadit na šestnáct tisíc nových stromků. Je skvělé, že jsou mezi dobrovolníky i rodiny s malými dětmi. Vztah k životnímu prostředí je nejlepší budovat už odmalička," řekla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS + TOP 09).

Svahy v Beskydech jsou zdecimované kůrovcem a houbou václavkou. Kvůli těmto škůdcům byly vykáceny celé smrkové porotsty a nyní se vysazují lesy smíšené. "Jsem rád, že tolik mladých lidí jezdí lesníkům se zalesňováním pomáhat," dodal náměstek moravskoslezského hejtmana pro školství, mládež a sport Stanislav Folwarczny (ODS + TOP 09).

Obyvatelé Ostravy-Jihu mohou přihlásit nápady do participativního rozpočtu

Obyvatelé nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih mohou přihlašovat své nápady do devátého ročníku participativního rozpočtu Náš Jih. Městská část má na nejlepší projekty připraveno 13 milionů korun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice...

Ohodnoť článek

Foto Moravskoslezský kraj

Štítky Javorník, les, strom, sázení, výsadba, Moravskoslezský kraj, životní prostředí, Beskydy, kůrovec, kácení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky dobrovolníků vysadily pod vrcholem Velkého Javorníku přes tři a půl tisíce stromů  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.