Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Ostrava koupila dobrovolným hasičům přilby za více než 2,5 milionu korun. Ochrání před ohněm i chemikáliemi

Ostrava zajistila obměnu a doplnění 208 přileb pro dobrovolné hasiče městských obvodů. Zaplatila za ně více než 2,5 milionu korun. Přilby jsou odolné vůči velmi vysokým teplotám, ale i nízkým teplotám nebo chemickým látkám.

Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. „Součástí přilby ve žluté signální barvě je podbradní pásek, jednostranně rozepínatelný v rukavicích, nejméně tříbodové konstrukce, umožňující při zapnutí nosit masku dýchacího přístroje. Další součástí přilby jsou i chrániče šíje z nehořlavého materiálu s vlhkostní bariérou. Neschází integrovaný obličejový štít z netříštivého materiálu odolného vysokým teplotám s úpravou proti poškrábání, který poskytuje ochranu podstatné části obličeje," uvedla mluvčí.

Náklady na vybavení byly hrazeny z městského Fondu pro upevnění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany osob a majetku. Směřují do něj například výnosy z pokut uložených strážníky Městské policie Ostrava.

„Jedná se o významný krok v zajištění osobní bezpečnosti hasičů. Přilba spolu se zásahovým oděvem, rukavicemi, botami a izolačním dýchacím přístrojem představuje základ ochrany života a zdraví hasiče zasahujícího u požáru, úniku nebezpečných látek a podobně," řekl ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař.

Ostrava pracuje i na obměně hasičských cisteren dobrovolných hasičů, která by měla být největší v historii města. „Vloni jsme se podíleli na pořízení nové cisterny pro jednotku sboru dobrovolných hasičů v Hošťálkovicích a financovali jsme i nákup nové cisterny pro jednotku v Radvanicích. V loňském roce byla také podána žádost na financování sedmi nových cisteren, jejíž dodání očekáváme na přelomu tohoto a následujícího roku. Město za ně zaplatí 50 procent pořizovací hodnoty, přispěje i stát a kraj. K celkové obměně zbývá v rámci města ještě pět vozidel, žádost o jejich obměnu bychom chtěli řešit letos,“ řekl primátor Jan Dohnal (Spolu).

Zřizovateli jednotek dobrovolných hasičů jsou městské obvody. V současné době jich na území města funguje 22.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky ČR, správa, hasiči, dobrovolní hasiči, vybavení, přilby, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava koupila dobrovolným hasičům přilby za více než 2,5 milionu korun. Ochrání před ohněm i chemikáliemi  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.