Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Moravskoslezští zemědělci budou protestovat na třech místech, i v Chotěbuzi

Zemědělci v Moravskoslezském kraji budou ve středu protestovat na třech místech. Pojedou na demonstrativní jízdu Opavou a Bruntálem, třetí část vyrazí na hraniční přechod s Polskem v Chotěbuzi na Karvinsku. Novinářům to dnes řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera.

Moravskoslezští zemědělci se připojí k evropské výzvě. Podobnou protestní akci uspořádali už 22. února, kdy například přechod v Chotěbuzi spolu s polskými kolegy částečně zablokovali. Protesty se budou konat po celé republice.

Kučera řekl, že zemědělci nechtějí narušovat dopravu. Protestní jízdy by se měly konat od 10:00 do 12:00. "Nenaruší to ranní a odpolední špičku," řekl.

Očekává, že jízdy v Opavě se zúčastní zemědělci s asi 30 traktory, některé budou mít i návěsy. V Bruntále jich pojede okolo 20. Nejvíce strojů by mohlo přijet do Chotěbuzi.

Středeční protesty zemědělců se budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Společně zemědělci v evropských zemích protestovali 22. února. V Praze zemědělci protestovali také 7. března.

Čeští zemědělci požadují snížení byrokratické zátěže, podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, EU, Polsko, zemědělství, demonstrace, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezští zemědělci budou protestovat na třech místech, i v Chotěbuzi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.