Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Ceny Jantar za celoživotní přínos dostali in memoriam Lichý a Janečková

Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar za celoživotní přínos dnes na galavečeru v Ostravě dostali in memoriam herec Norbert Lichý a zpěvačka Patricia Burda Janečková. Mezi oceněnými za rok 2023 jsou například v kategorii populární a alternativní hudby klavíristka Nikol Bóková a autorská dvojice Radovan Šťastný a Michal Žáček. Výsledky vyhlásili organizátoři z pořádající společnosti ProJantar. Ceny Jantar jsou určeny umělcům spojeným s Moravskoslezským krajem.

"Jak Norbert Lichý, tak Patricia Burda Janečková se výrazným způsobem zapsali do srdcí mnoha lidí, navíc v obou případech lze hovořit o skutečném fenoménu. Obě tyto osobnosti lze označit za ikony svého oboru. Nic na tom nemění ani fakt, že Patricia nás opustila v pouhých 25 letech. Předčasný odchod obou těchto výrazných umělců mě hluboce zasáhl," uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Kreativní ředitel Cen Jantar Aleš Honus řekl, že hvězdy se jmény obou oceněných umělců přibudou na Jantarovém schodišti slávy v Dolních Vítkovicích.

Kromě dvou cen za celoživotní přínos rozdali organizátoři dalších 14 cen v deseti kategoriích. Lichý byl oceněn také v kategorii činoherního divadla za hlavní roli v inscenaci Otec nastudované režisérem Janem Holcem v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, která získala i cenu pro činoherní inscenaci roku. V ženské herecké kategorii dostala cenu Kamila Janovičová za hlavní roli v inscenaci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě (NDM) Nora.

V operní kategorii byli oceněni Kateřina Hebelková za dvojroli Alžběty a Venuše v inscenaci opery Richarda Wagnera Tannhäuser a Gianluca Zampieri za titulní roli v téže inscenaci. Cenu v muzikálové kategorii získali Juraj Čiernik za roli Fagina v muzikálu Oliver! a Michaela Horká za roli paní Lovettové v inscenaci Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street. Vítězkou v kategorii balet se stala tanečnice Shino Sakurado za výkon v inscenaci Hora. Všechna představení uvádí NDM.

V kategorii populární a alternativní hudby obdržela cenu klavíristka Nikol Bóková za loňské album Expedition a autorská dvojice Radovan Šťastný a Michal Žáček. Bóková cenu dostala i loni. Za vážnou hudbu převzal cenu houslista Jiří Vodička.

"Vítězem kategorie literatura se stala Elli Tiliu Motýlová, za výtvarné umění byl oceněn malíř Jakub Špaňhel. I letos byla udělena zvláštní cena za mimořádný přínos na poli alternativního umění - tentokrát se jejím držitelem stal opavský spolek Bludný kámen," uvedl Honus.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Petra Bezruče

Štítky ČR, kultura, ocenění, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny Jantar za celoživotní přínos dostali in memoriam Lichý a Janečková  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.