Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Rekonstrukce nádražní budovy ve Vítkovicích začne v průběhu května. Hotová by měla být do dvou let

Rekonstrukce památkově chráněné budovy nádraží v Ostravě-Vítkovicích začne tento měsíc. Zhotovitelem bude společnost Morys, která nabídla cenu necelých 275 milionů korun. Rekonstrukce by měla být hotová do dvou let. V tiskové zprávě to v úterý sdělila Správa železnic (SŽ).

Rozsáhlá rekonstrukce zahrnuje obnovu vnějších částí i interiéru budovy. Dispozice vnitřních prostor se navíc přizpůsobí současným potřebám. Revitalizace čeká také prostor před nádražím, na čemž se bude podílet místní radnice. Přibude tam parkovacích míst, která nabídnou i nabíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola.

„Rekonstrukce v Ostravě-Vítkovicích je součástí naší dlouhodobé snahy o zachování historicky významných staveb. Očekáváme, že modernizace nejen výrazně zvýší komfort pro cestující, ale současně otevře i nové možnosti pro lepší využití v tuto chvíli naddimenzovaného prostoru," uvedl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

SŽ uvedla, že modernizace se zaměří na rozsáhlou renovaci obvodového pláště včetně výměny oken, která budou esteticky odpovídat původní architektuře. Také interiér řemeslníci obnoví v souladu s požadavky památkářů, zachovají nynější materiály a uměleckou výzdobu.

„Nově uspořádané vnitřní dispozice navíc poskytnou prostory pro kanceláře, obchody, služby i klimatizovanou čekárnu pro cestující. Součástí projektu je také zlepšení přístupnosti pro osoby s omezenou pohyblivostí a instalace moderního orientačního a informačního systému," uvedla SŽ.

Nádraží je na takzvané Polanecké spojce, která spojuje ostravská nádraží Svinov a Kunčice. Budova z roku 1967 byla postavena v takzvaném bruselském stylu, jde o vrcholné dílo architekta Josefa Dandy. Pro potřeby současné železnice je ale budova předimenzovaná a léta chátrá. V roce 2020 ministerstvo kultury prohlásilo výpravní budovu za kulturní památku.

Modernizace čeká v budoucnu také samotnou vlakovou stanici a příslušné úseky železniční trati. Už dříve SŽ uvedla, že zahájení této investice se plánuje na druhou polovinu roku 2026 s dokončením v roce 2029.

Ohodnoť článek

Štítky Ostrava, Vítkovice, železnice, stavby, památky, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce nádražní budovy ve Vítkovicích začne v průběhu května. Hotová by měla být do dvou let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.