Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Ostravica otevře už za pár týdnů. Rekonstrukční práce finišují

Začátkem měsíce června se po třech letech kompletní rekonstrukce otevře veřejnosti někdejší obchodní dům Ostravica-Textilia v centru Ostravy. Začnou se zde konat první kulturní programy. V podzimních měsících již má v bývalém obchodním domě fungovat mimo jiné i kavárna, s plným provozem se počítá v prvních měsících příštího roku.

Výsledek rekonstrukce budovy obchodního domu, který byl zavřený a ve stále zbědovanějším stavu ponechán téměř 20 let, mnozí v Ostravě dnes považují za zázrak.  

Světlík, schodiště, terasy

Ve čtvrtek 16. května uspořádali majitelé prohlídku pro několik desítek návštěvníků z Opavska, kteří se zajímají o znovuoživení bývalého opavského obchodního domu Breda. Ostravská Textilia-Ostravica i opavská Breda mají hodně podobné osudy. Někdejší architektonické klenoty v centrech obou měst byly dlouhá léta zavřené a chátraly. Bredu před časem koupilo město Opava a hodlá ji rekonstruovat. Opavští se nyní mohli podívat, jak vypadá zrekonstruovaný někdejší obchodní dům těsně před dokončením prací. Měli tak možnost obdivovat zrekonstruované prostory, nový prosklený světlík na střeše nebo renovované legendární točité schodiště. Navštívili i nové terasy, které nabízejí výhledy na centrum města.

Během pár měsíců, respektive týdnů, začne v Ostravici fungovat divadelní sál, hudební klub, ateliéry, zasedací místnosti, kavárna s výhledem na náměstí Dr. E. Beneše, kanceláře a další prostory, kde mají svá pracovní místa najít především lidé kreativních profesí. Celý projekt dostal nový název: Boutique Bussines Inkubátor Ostravica.

Příběh, místo, jméno

Otcem záchrany Ostravice je vedoucí projektu Daniel Zeman. Noví majitelé koupili dům v roce 2015, rekonstrukce začala v roce 2021. „Dům má fantastický příběh, fenomenální místo v centru města a jméno,“ vysvětlovat během prohlídky Zeman návštěvníkům důvody, pro které se do záchrany Ostravice spolu s kolegy pustili. Někteří z návštěvníků jejich několik let staré rozhodnutí s trochou nadsázky označovali za šílenost.

Zeman s velkou přesvědčivostí argumentoval, že centrum Ostravy se spolu s rekonstruovanou budovou Ostravice již brzy zásadně promění a zejména náměstí Dr. E. Beneše díky znovuzrozené Ostravicí ožije. „Ostrava je na začátku dlouhého a obrovského vzestupu,“ prohlásil Zeman a zdůvodňoval tak několik let staré rozhodnutí začít zachraňovat někdejší chloubu města. Prozradil, že původně předpokládaná částka na rekonstrukci domu činila 120 miliónů korun, reálně byla tato suma téměř trojnásobně překročena. Dům byl před rekonstrukcí v katastrofálním stavu. Pro neznalé býval pohled na velikou ruinu v centru Ostravy šokem.

Červnová slavnost

Přesný program, který na návštěvníky Boutique Bussines Inkubátor Ostravica za zhruba měsíc a půl čeká, zůstává zatím tajemstvím. Veřejnost má být o všem detailně informována až v prvních červnových dnech, kdy dům po více jak dvou desetiletích opět začne běžně fungovat. Tomu má předcházet slavnostní otevření.

Historie rekonstruovaného domu sahá až do roku 1911. Později se z původní banky stal v roce 1930 obchodní dům, který si vybudoval pověst jednoho z nejlepších v republice. Dobré renomé a jistý prvorepublikový étos si zachoval i v dobách socialismu. Po roce 1989 potkaly dům horší časy. Ostravica-Textilia byla trvale uzavřena od roku 2003 poté, co se v ní v roce 2000 při neodborných stavebních úpravách zřítila část stropu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky obchodní dům, Ostrava, Ostravica, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Ostravica otevře už za pár týdnů. Rekonstrukční práce finišují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.