Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Most ze Staré Bělé do Polanky otevřen. Pro všechny

Pro motoristy, cyklisty i chodce je otevřen od pondělí 20. května most spojující Starou Bělou a Polanku nad Odrou. Jeho uzávěrka kvůli důkladným rekonstrukčním pracím trvala 14 měsíců.

Zatímco motoristé přejet po mostě nemohli vůbec, pro pěší a cyklisty byla vybudována přes řeku Odru náhradní dřevěná lávka. Nyní se cyklisté dočkali zcela nového propojení obou ostravských městských obvodů. „Délka nově vybudované stezky, společné komunikace pro chodce a cyklisty, je 116 metrů, šířka dva a půl metru v jihovýchodním úseku a tři metry v úseku severozápadním,“ informuje mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná.

„Rekonstrukce řešila náhradu stávajícího nevyhovujícího mostu z roku 1968 novým mostem z předpjatého betonu. Součástí stavby cyklopropojení byla přeložka kabelu veřejného osvětlení a dvou stožárů veřejného osvětlení,“ doplňuje Pokorná.

Potápěči povoláni

Rekonstrukce mostu byla komplikovaná a oproti původním plánům se protáhla. „Nakonec musel být zbourán i středový podpěrný pilíř v korytě Odry. Kvůli jeho technickému stavu nebylo možné jej ani po zesílení využít, odstraňovali jej potápěči, a to s využitím uhlíkových elektrod,“ popisuje komplikace náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka (ANO). Investorem rekonstrukce mostu byla Správa silnic Moravskoslezského kraje, město Ostrava bylo investorem stavby cyklistického propojení. Zatímco rekonstrukce mostu stála kraj 62 milionů, cyklopropojení vyšlo město na více než čtyři miliony korun.

Další stavby pro cyklisty

V Ostravě nyní pokračuje výstavba dalších cyklotras. Jednou z nich je nová cyklotrasa spojující ulice Mečnikovova – Žákovská mezi Vítkovicemi a Hulváky v délce 6,4 kilometru.

„Pro opravy cyklostezek vyčlenilo v roce 2024 město téměř 20 milionů korun. V procesu příprav jsou rovněž další nové komunikace pro cyklisty, které jsou součástí dalších staveb, například druhá etapa revitalizace nábřeží Ostravice za výstavištěm Černá louka i rekonstrukce ulice Přemyslovců, která následně obsáhne i vybudování cyklo infrastruktury. Dále výstavba cyklostezky na ulici 28. října u Domu kultury města Ostravy v návaznosti na zamýšlené projekty výstavby koncertního sálu, parkovacího domu či stavby Černé kostky,“ uvádí Břetislav Riger, náměstek primátora (hnutí Ostravak).

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Stará Bělá, Moravskoslezský kraj, cyklisté, Odra, rekonstrukce, stavba, cyklostezka, most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most ze Staré Bělé do Polanky otevřen. Pro všechny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.