Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

V Kopřivnici zprůjezdnili opravený most přes místní říčku. Rekonstrukce zabrala déle, než město plánovalo

V Kopřivnici na Novojičínsku v sobotu po dlouhých peripetiích zprůjezdnili most přes říčku Kopřivničku v ulici Kpt. Jaroše. Stavbu, která město vyšla na víc než sedm milionů korun, doprovázely komplikace, kvůli kterým se protáhla na déle než deset měsíců.

Statik objevil vady, kvůli kterým celý most musel k zemi

O zprůjezdnění mostu informovala v tiskové zprávě mluvčí radnice Lucie Macháčková„Hlavním důvodem rekonstrukce bylo zatékání do nosné mostní konstrukce způsobující degradaci betonu a korozi mostní výztuže. Stavební práce byly zahájeny vloni v létě a s jejich dokončením se počítalo ještě před zimou. I přes dobré výsledky diagnostiky nosných prvků se však po odrytí asfaltových a betonových vrstev objevily skryté vady, a tak statik místo opravy nařídil zbourání celého mostu," uvedla mluvčí. Součástí stavby byla i oprava zpomalovacího prahu za mostem.

Hotovo mělo být ještě před zimou

„Rekonstrukce trvala mnohem déle, než jsme původně předpokládali. Zodpovědně jsme se snažili komplikacím předcházet provedením diagnostiky, ale to se bohužel nepodařilo," uvedl kopřivnický místostarosta Stanislav Šimíček (KDU-ČSL).

Mostní konstrukci tvoří 11 nosníků a sonda se dělala pouze na jednom z nich. „Jde o běžný postup. Přestože diagnostikovaný nosník byl v naprostém pořádku, po odstranění svrchních vrstev se ukázaly zjevné vady jiných čtyř nosníků. Celý projekt se pak musel přepracovat a stavební práce mohly začít až po zimě," uvedl Šimíček.

Město čekají další opravy

Stavbaři ve městě ovšem nezahálí, brzy začnou opravovat další velký most v Erbenově ulici. „Také v tomto případě je důvodem rekonstrukce špatný technický stav, který vloni potvrdila provedená mostní prohlídka. Na Erbenově se nemusíme obávat nechtěných překvapení v podobě skrytých vad, protože nepočítáme s využitím stávajících nosných konstrukcí. Most bude zcela zdemolován a nahrazen novým, šířkově srovnatelným, avšak trochu kratším," uvedl Šimíček.

V červenci v Kopřivnici začne také rekonstrukce lávky přes Kopřivničku v Dukelské ulici a oprava mostu u domu č. p. 105 ve Vlčovicích. „Většina této infrastruktury vznikla v 70. letech minulého století, takže je na hranici své životnosti. Proto nás nyní čekají nemalé investice, abychom předešli neplánovanému uzavření mostů kvůli hrozícím haváriím," uvedl místostarosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Kopřivnice

Štítky Nový Jiřín, Kopřivnice, rekonstrukce, oprava, most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kopřivnici zprůjezdnili opravený most přes místní říčku. Rekonstrukce zabrala déle, než město plánovalo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.