Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Multifunkční parkovací dům u Městské nemocnice Ostrava dokončen. Pro veřejnost nabízí 215 míst

Od soboty 15. června budou moci řidiči zaparkovat v novém multifunkčním domě, který vyrostl na místě bývalého parkoviště u Městské nemocnice Ostrava. Zatím je parkování zdarma, během následujících měsíců bude zpoplatněno. Investorem stavby, která začala na podzim 2021, je město Ostrava. Cena za nový parkovací dům je 409 milionů korun bez DPH.

Lékárna, úschovna kol, toalety

Dům nabídne celkem 465 míst, z toho je ovšem 250 vyhrazeno pro zaměstnance nemocnice. Pro veřejnost zbývá 215 míst, z toho 115 míst pro stání krátkodobé a 100 míst je určeno pro majitele čipových karet. V přízemí domu začne fungovat nemocniční lékárna, dům rovněž obsahuje čtyři nebytové prostory pro obchody. Nachází se v něm také veřejné toalety, dvě úschovny kol a šest nabíječek pro elektromobily.

Kromě pacientů, personálu nemocnice i veřejnosti bude podle mluvčí města Gabriely Pokorné dům sloužit i těm řidičům, jejichž parkování záhy omezí výstavba dalších objektů v okolí. Jde především o nový koncertní sál, vědeckou knihovnu nebo další parkovací dům, který má vyrůst v blízkosti krajského úřadu.

Objekt tvoří tři podzemní a tři nadzemní podlaží s otevřenou parkovací plochou na střeše.

Ceny parkování

Již v průběhu prázdnin začne v Ostravě fungovat jednotný parkovací systém, jehož bude nový objekt součástí. Cena krátkodobého parkování je stanovena v rozmezí od 5 korun za hodinu do 40 korun za hodinu, při parkování delším tří hodin. Od pondělní do pátku mezi 5.30 až 17.30 hodinami zaplatí řidiči za 1 hodinu 5 korun, za 2 až 3 hodiny 20 korun za hodinu a od 4 hodin bude parkování za 40 korun za hodinu. Ve zbývající době ve všední dny od 17.30 do 5.30 hodin bude hodina parkování zpoplatněna pěti korunami. O svátcích a víkendech zaplatí řidiči přes den 20 korun za hodinu, od 17.30 do 5.30 hodin pak 5 korun za hodinu. Zaměstnanci nemocnice budou moci využít čipových karet, kdy za parkování zaplatí 700 korun za měsíc.

Zvláštní pozornost rostlinám

Kolem domu město vybudovalo mimo jiné nové chodníky, dva přechody pro chodce a také trvalkové záhony. Rostliny se rovněž zabydlely na střeše domu. „Na posledním otevřeném parkovacím podlaží je umístěna ve velkoobjemových zavlažovacích kontejnerech zeleň, vysazeny byly vícekmenné dřeviny, 404 kusů okrasných travin a 105 kusů popínavých rostlin, které se budou pnout po fasádě,“ říká náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové a nezávislí).

Rostlinám byla vůbec věnována zvláštní péče. „Pro parkovací dům byla vytvořena speciální trvalková směs, druhově bohatá, založená na barevných kontrastech květů a výrazném barevném olistění,“ uvádí Gabriela Pokorná. Kvést má prostor kolem domu během roku co nejdéle. Na jaře to budou například narcisy a tulipány, na podzim zase hvězdnice a efektní traviny. „Nosným motivem navržené zeleně bylo zrcadlení barev cortenové fasády v teplých barvách rostlin v záhonech,“ popisuje Pokorná.

Další parkovací příležitosti

Podle primátora Jana Dohnala (Spolu) vzniknou ve městě ještě letos další desítky nových parkovacích míst v parkovacím objektu u porubského Domu kultury Poklad. „Záhy začnou též práce na novém parkovacím domě u krajského úřadu s kapacitou až 600 míst, vybudován bude v místě se stávajícími 77 místy pro parkování,“ připomíná primátor Dohnal.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky parkování, parkovací dům, Městská nemocnice Ostrava, nemocnice, Jan Dohnal, Ostrava, toaleta, Dům kultury Poklad, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Multifunkční parkovací dům u Městské nemocnice Ostrava dokončen. Pro veřejnost nabízí 215 míst  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.