Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

V Moravskoslezském kraji vznikají další cyklostezky, kraj na ně přispívá

Moravskoslezský kraj investuje v letošním a příštím roce do cyklistické infrastruktury částku 20,5 milionu korun. Síť cyklostezek se na severní Moravě a ve Slezsku stále rozrůstá.

„Přispíváme na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše,“ informuje mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Podpora do Nového Jičína i Bohumína

O krajské peníze na rozvoj cykloturistiky si mohou požádat města, obce nebo svazky obcí. „Máme pro ně v rozpočtu alokováno dvacet a půl milionu korun. O podporu si mohou stále požádat, a to až do září příštího roku. Zatím krajští zastupitelé rozdělili čtvrtinu těchto prostředků. Celkem 5,2 milionu korun získalo 10 žadatelů, jsou mezi nimi například města Bohumín a Nový Jičín,“ uvádí náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Šárka Šimoňáková (ANO).

Kraj například podpořil výstavbu nové lávky přes řeku Jičínku, která spojuje ulici Novosady a Nábřežní s ulicí Jugoslávskou. Původní lávka už byla v nevyhovujícím stavu, a tak ji nahradí nová, která bude bezpečnější, prostornější a pohodlnější. Využívat ji budou nejen cyklisté, ale i pěší. Město Nový Jičín za ni zaplatí skoro 20 milionů korun, kraj mu poskytne 1,5 milionu.

„Přispějeme i Bohumínu, který připravuje výstavbu nového úseku cyklostezky podél řeky Odry. Vyřeší se tak zajížďka přes parkoviště ve Vrbici, kterou musí cyklisté absolvovat při jízdě z Bohumína do Ostravy. Nový úsek ušetří kilometr šlapání, ale hlavně propojí ostravskou cyklostezku E s bohumínským Céčkem u Vrbického jezera. Městu jsme na projektovou dokumentaci přislíbili a schválili 250 tisíc korun,“ doplňuje Šárka Šimoňáková. Kraj rovněž přispěl i na doplňkovou infrastrukturu, například na výměnu odpočívek v okolí obce Bašky na stezce z Ostravy do Beskyd.

Bruntálsko i Nošovice

Aktuální dotační program navazuje na předchozí, který byl taktéž na dva roky. V letech 2022 až 2023 podpořil kraj rozvoj cyklostezek téměř 28 miliony korun. Schváleno bylo 33 projektů, z toho 21 projektů na vytvoření projektové dokumentace a 12 projektů na samotnou výstavbu cyklostezek.

„Letos na jaře byla z tohoto minulého programu otevřena například cyklostezka z Dolní Moravice přes Malou Štáhli do Velké Štáhle. Vede přes úchvatné meandry řeky Moravice s bohatým břehovým porostem. Kraj na ni přispěl 1,2 milionu korun. Dalším příkladem předešlé podpory může být úsek cyklostezky v Nošovicích, taktéž zprovozněný toto jaro. Z krajského rozpočtu na něj šlo 1,5 milionu korun. Cykloturistika je v posledních letech stále oblíbenější, proto chceme na území regionu nabízet kvalitní, atraktivní a bezpečnou infrastrukturu, která bude lákat i cyklisty z jiných koutů republiky,“ uzavírá náměstkyně Šimoňáková.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, cyklostezka, cyklista, Bohumín, Nový Jičín, stavba, projekt, Šárka Šimoňáková, Ostrava, Nošovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravskoslezském kraji vznikají další cyklostezky, kraj na ně přispívá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.