Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Před Liberty Ostrava bude odborový protestní mítink za zachování výroby oceli

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se dnes uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. K účasti na protestu odboráři vyzvali nejen všechny zaměstnance huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech, ale i pracovníky všech ostatních dodavatelských firem a veřejnost.

Fiala: Vláda sleduje situaci v Liberty Ostrava, možnost zasáhnout je omezená

Vláda se věnuje situaci v Liberty Ostrava. Možnosti státu a vlády zasáhnout v problémech hutní společnosti ale jsou omezené, protože je to soukromá firma, řekl na dotaz po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Moravskoslezská tripartita dnes...

Většina z více než 6000 zaměstnanců Liberty Ostrava i Tamehu je už přesně dva měsíce doma. Většina provozů v podniku stojí, protože huť je bez energií. Tameh skončil v úpadku a jejich dodávky vypnul. Úpadek zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Liberty má už delší dobu problém platit i dalším dodavatelům.

I když zaměstnanci huti nepracují, pobírají plný plat. Odborový předák Petr Slanina řekl, že nálada mezi lidmi ale rozhodně není optimistická. "Zaměstnanci jsou ve velké nejistotě o svou budoucnost a potřebují vidět delší horizont, než je jeden měsíc od výplaty k výplatě," řekl Slanina.

Vedení Liberty návrat zaměstnanců týden co týden oddaluje, podle posledního vyjádření firmy zůstanou lidé doma zatím do 26. února. Podle odborářů ale není reálné, aby příští týden zaměstnanci do práce nastoupili.

Na mítinku vystoupí odboroví předáci z huti i celostátních organizací a také jejich kolegové ze zahraničí. Politiky ale podle Slaniny na pódiu nechtějí.

"Je důležité vyjádřit svůj názor k tomu, co se děje. Situace v evropském ocelářství je velice alarmující a existuje reálné nebezpečí, že výsledkem bude konec tohoto odvětví v Evropě," uvedl Slanina. Kvůli sporu Liberty s Tamehem má podle něj tento stav na Ostravu daleko větší dopad než na jiné hutě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, demonstrace, odbory, firmy, Liberty Ostrava, Tameh Czech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před Liberty Ostrava bude odborový protestní mítink za zachování výroby oceli  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.