Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zadlužená Liberty uzavřela s polskou firmou Donquixote smlouvy pro provozy rourovny a válcovny

Zadlužená huť Liberty Ostrava uzavřela smlouvy s polskou firmou Donquixote pro provozy rourovny a válcovny. Insolvenční správce je teď s odbornými poradci posuzuje a kontroluje. O vstup do provozování druhovýroby prostřednictvím takzvaného tollingu měla zájem i společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada, jednání trvala několik měsíců a vedla i k předložení konkrétní nabídky ze strany Vítkovice Machinery Trade, kterou však huť odmítla a upřednostnila spolupráci s Poláky. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil insolvenční správce.

Insolvenční správce má výhrady

Server Seznam Zprávy uvedl, že polskou firmu řídí manažer z Kazachstánu a majitel je neznámý. Představenstvo Liberty Ostrava se k informacím, které dnes zveřejnil insolvenční správce, nebude vyjadřovat.

Huť v minulých dnech avizovala, že o takzvaném tollingu pro provozy rourovny a válcovny jedná. Tollingová společnost pořídí materiál a poskytne ho výrobci a za zpracování mu dá odměnu. Produkty vlastní a sama je prodá. Insolvenční správce ale ve své zprávě upozornil, že uzavřené smlouvy jsou sice označovány za tollingové, ale jejich povaha zřejmě není standardním tollingem.

Neracionální a nepodložené

Na předpokladu tollingu je založena třetí varianta cash-flow plánu, který Liberty Ostrava předložila insolvenčnímu správci. Ten první dva návrhy finančních toků ve společnosti označil za neracionální a nepodložené.

„Ovšem i tato poslední varianta znamená negativní cash-flow. Koncem roku by firmě chybělo zhruba 280 milionů korun při počtu zaměstnanců nižším než 2000. Pokud bude jejich počet vyšší, schodek by byl ještě větší. Zástupci společnosti Liberty Ostrava ani nevysvětlili, z jakých zdrojů má být tento schodek financován," uvedla v tiskové zprávě Jana Dronská, mluvčí insolvenčního správce.

Nedostatečná snaha zadlužené huti

Insolvenční správce zároveň uvedl, že byl informován o jednání Liberty Ostrava se skupinou Moravia Steel - Třinecké železárny, která v minulém týdnu avizovala, že má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby. V této souvislosti zatím ale žádnou takovou nabídku neobdržel.

„Insolvenční správce považuje Dlužníkovu (Liberty Ostrava) aktivitu v oblasti zajištění provozu jeho závodu (druhovýroby) a zakázkové náplně za nedostatečnou, když hospodářská situace Dlužníka včetně toho, kam spěje, musela být představenstvu Dlužníka zjevná řadu měsíců a přesto nebyla přijata odpovídající opatření. Insolvenční správce v této souvislosti připravuje další postup v koordinaci s prozatímním věřitelským výborem," uvedl ve své zprávě Šimon Peták z TP Insolvence. Zároveň konstatoval, že o provoz prvovýroby v huti zatím není žádný zájemce.

Současný stav výroby

Hutní prvovýroba zahrnovala výrobu koksu v koksárenských pecích a oceli ve vysokých pecích a následně ocelárně. Součástí druhovýroby je pak výroba různých výrobků z oceli ve válcovnách, rourovně a drátovně. Peták připomněl, že v současné době je prvovýroba utlumena. Všechny čtyři vysoké pece byly odstaveny, poslední dvě v letech 2022 a 2023. Tyto by bylo pravděpodobně technicky možné opětovně spustit, u pecí odstavených dříve to již nelze. Jedna z koksárenských baterií byla odstavena již před zahájením insolvenčního řízení, další jsou udržovány v režimu takzvaného teplého útlumu, který má zabránit trvalému znehodnocení koksárenských pecí. Náklady na udržování koksárenských pecí v teplém útlumu jsou ale finančně náročné, huť je vyčíslila na 1,7 milionu eur měsíčně, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu přes 43 milionů korun. Představenstvo huti už insolvenčnímu správci oznámilo svůj záměr ukončit provoz koksárenských baterií, což bude znamenat ukončení provozu koksovny.

Slezská huť, která je od června v úpadku, patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Polsko, hutě, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadlužená Liberty uzavřela s polskou firmou Donquixote smlouvy pro provozy rourovny a válcovny  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.