Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Majiteli slezské huti Liberty možná budou omezena majetková práva. Insolvenční správce s krokem souhlasí

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) u soudu navrhla omezit majetková práva hutní společnosti Liberty Ostrava a převést je na insolvenčního správce, informovaly v úterý Seznam Zprávy (SZ). EGAP je věřitelem zkrachovalých hutí a stojí také v čele prozatímního věřitelského výboru. Jedním z důvodů, které EGAP k podání návrhu vedly, je vstup polské firmy Donquixote do provozování druhovýroby zahrnující rourovnu, dvě válcovny a drátovnu.

Seznam Zprávy však už dříve uvedly, že polskou společnost řídí manažer z Kazachstánu a majitel je neznámý. EGAP návrh pro ČTK neokomentovala. Insolvenční správce hutí Šimon Peták řekl, že návrh je logický, protože současné kroky hutí snižují šanci na uspokojení věřitelů.

„Dlužník (Liberty Ostrava) v rozporu se svými povinnostmi dlouhodobě jedná způsobem, který vede ke znehodnocování majetkové podstaty a snižování uspokojení věřitelů dlužníka. Prozatímní věřitelský výbor má současně důvodné pochybnosti o poctivém záměru dlužníka řešit svůj úpadek formou jím avizované reorganizace. Naopak jeho dosavadní jednání může ohrozit sanační řešení úpadku jeho závodu s mnohaletou tradicí a významem přesahujícím moravskoslezský region," stojí podle SZ v návrhu, který předložil právní zástupce EGAP.

Omezení práv by se podle SZ mělo týkat právě uzavření smluv o zajištění provozu rourovny a válcovny, ale také nakládání s emisními povolenkami či s vnitroskupinovými pohledávkami. O návrhu EGAP rozhodne Krajský soud v Ostravě.

Návrh podpořil také insolvenční správce zadlužené firmy. „Návrh na omezení dispozičních práv je logickým krokem, na kterém se náš tým podílel a kterému se insolvenční správce připojil samostatným podáním. Z jednání dlužníka je zřejmé, že znehodnocoval majetkovou podstatu, zásadně snížil a nadále snižuje šanci na uspokojení věřitelů. Tomu nelze přihlížet,“ řekl Peták.

Vstup do provozování druhovýroby prostřednictvím takzvaného tollingu měla zájem i společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada, nabídku však huť Liberty odmítla. Smlouvy uzavřené mezi hutí a firmou Donquixote aktuálně posuzují a kontrolují insolvenční správce společně s odbornými poradci. O převzetí části ostravských hutí projevila zájem také společnost Moravia Steel, pod kterou patří Třinecké železárny.

Tollingová společnost pořídí materiál a poskytne ho výrobci a za zpracování mu dá odměnu. Produkty vlastní a sama je prodá. Insolvenční správce však upozornil na to, že uzavřené smlouvy jsou sice označovány za tollingové, ale jejich povaha zřejmě není standardním tollingem.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy společnost Tameh Czech huti zastavila dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí. Slezská huť patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Ostrava, hutě, soud, Liberty Ostrava, EGAP, insolvence, dluhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majiteli slezské huti Liberty možná budou omezena majetková práva. Insolvenční správce s krokem souhlasí  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.