Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Zaměstnanci Liberty si mohou půjčit 25 tisíc, k dispozici mají informační linku

Moravskoslezský kraj pomůže lidem, kteří se ocitli v pasti, kvůli situaci v ostravské huti Liberty. Ta oznámila, že již není schopna v tomto měsíci vyplácet mzdy a podala návrh na insolvenci. Kraj zřídil bezplatnou informační linku a připravuje bezúročné půjčky ve výši 25 tisíc korun.

Přesněji po víkendu

O situaci v Liberty Ostrava jednala v pátek 14. června Tripartita Moravskoslezského kraje. „Dlouhodobě nezodpovědný přístup majitele Liberty může tisíce lidí uvrhnout do problémů. Jsme jim připraveni pomoci. Moravskoslezský kraj poskytne zaměstnancům Libery, kteří přijdou o práci a jsou občany kraje, bezúročnou půjčku 25 tisíc korun. Věřím, že jim tímto krokem pomůžeme k překonání nejhoršího období, kdy se zpozdí výplaty nebo platby z úřadu práce,“ říká hejtman Josef Bělica (ANO).

Během víkendu budou na přesnějších podmínkách půjčky pracovat krajští právníci. V pondělí má být vše hotovo tak, aby lidé mohli začít o půjčky žádat. „Chceme se domluvit s Úřadem práce, že by u nich na stánku v prostorách Liberty byl i pracovník kraje, který by vysvětloval vše potřebné. Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ pokračuje hejtman Bělica. Na pomoc hutníkům má kraj připraveno 100 milionů korun. První půjčky by mohly být vyplaceny již během příštího týdne.

800 023 800

Od pátku také již funguje bezplatná telefonní informační linka, na kterou mohou volat lidé, kteří se v souvislosti s Liberty ocitli v nesnázích a nevědí si rady, jak dál. Bezplatná linka 800 023 800, funguje v pracovní dny od 8 do 17 hodin. „Poradí lidem například s tím, jak řešit nevyplacené mzdy, jaká mají práva a nároky po propuštění a podobně,“ informuje Bělica.

Pomoc kraje vítají i odboráři Liberty. Ti v pátek vyzvali zaměstnance, aby kvůli nevyplaceným mzdám nepropadali panice. „Věřím, že se situaci podaří vyřešit a výroba oceli bude v huti zachována,“ uvádí po zasedání tripartity předseda OS KOVO Roman Ďurčo. A jedním dechem dodává, že situace mnohých zaměstnanců není jednoduchá. „V Liberty jsou zaměstnány manželské páry, živitelé rodin, ne každý má finanční rezervu,“ dodává odborář. 

Na Ostravsku se nyní šíří spekulace o tom, zda se skutečně najde onen investor, o kterém hovoří bez bližších podrobností zástupci české vlády, a zda se mu podaří provoz v huti obnovit.

Změnit přístup k oceli

Liberty Ostrava má v tuto chvíli zhruba 5 tisíc zaměstnanců, až patnáct tisíc dalších lidí je na činnost dnes nefunkční huti navázáno.

Náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS) míní, že přístup české i evropské vlády k oceli se musí změnit. Jinak dopadnou ostatní české ocelárny jako Liberty a Česká republika se stane závislou na dovozu oceli, která je strategickou surovinou.

„Informační linka pomoci zaměstnancům Liberty a návazných firem je už třetí, po OKD a Bohemia Energy, kterou pomáháme zaměstnancům nebo klientům krachujících podniků. Doufám, že už je poslední, kterou musel kraj zřídit,“ připomíná Unucka.


 

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Liberty Ostrava, půjčky, Moravskoslezský kraj, mzdy, tripartita, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci Liberty si mohou půjčit 25 tisíc, k dispozici mají informační linku  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.